expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 2 listopada 2012

Bułeczki pszenno-orkiszowe


Pyszne, świeżutkie bułeczki pszenno-orkiszowe posypane ulubionymi ziarnami.
Idealne na śniadanie w domu, szkole czy pracy. 
Do bułeczki jakiś ulubiony dżem, serek i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
Doskonałe do pieczenia w rożnych wariantach, wystarczy dodać inną mąkę, posypać innymi dodatkami i za każdym razem otrzymamy nowe, niepowtarzalne bułeczki. 

Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej zwykłej (u mnie pełnoziarnista)
  • 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego lub drobno utłuczonego anyżu (pomijam)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: 
  • 1 jajo roztrzepane z łyżeczką śmietany, mleka lub wody - do posmarowania
  • ziarno do posypania - sezam, słonecznik, mak, kminek,pestki dyni, itp.
Do miski wrzucić drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki i zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. (do podwojenia objętości).
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. (ja zrobiłam 8 - 100 gramowych bułek). Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wrosły. Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec 12-15 minut.
Smacznego:)





Źródło: Pracownia Wypieków


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU