expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 19 listopada 2012

Jajko sadzone na grzance

Bardzo szybkie i smaczne danie, które parę dni temu przyrządzała w swoim programie kulinarnym Donna Hay. Nie wiem, czy przyrządziłam dokładnie tak jak ona, ponieważ przepisu nie zapisałam, a oglądałam z córką która zadaje bardzo dużo pytań :)) nie zawsze w odpowiednim momencie :)  Zrobiłam tak jak zapamiętałam i wyszło bardzo dobre! Chrupiąca grzanka z rozpływającym się na niej jajkiem, do tego szpinak z czosnkiem, duszony na maśle :) Pyszności :) Musicie spróbować!!

Składniki na 3 porcje:
  • 3 kromki chleba 
  • 3 jajka
  • 20 g masła
  • 300 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
Na środku kromek chleba wydrążyć nieduże dziury, lekko posmarować z obu stron masłem.
Na pozostałym maśle podsmażyć drobno pokrojony czosnek, wrzucić szpinak, dusić parę minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak będzie gotowy, zdjąć go z ognia i odstawić.
Na suchej patelni teflonowej położyć chleb, podsmażyć ok 2-3 minuty, odwrócić na drugą stronę i w wydrążony środek wlać delikatnie jajko, posolić, popieprzyć i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do momentu aż jajko będzie tak ścięte jak lubimy. Podawać od razu.
Smacznego :) 

2 komentarze:

  1. Łucjo zapraszam po wyróżnienie :)
    http://bykawo.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html

    p.s. szpinak uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre na śniadanie albo kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU