Bardzo smaczne, lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, a także na kolację.
Krewetki są tak pyszne same w sobie, że naprawdę nie wiele im trzeba żeby potrawa była doskonała. Tu w delikatnym sosie śmietanowym i dużą ilością pietruszki smakowały idealnie.
Taką właśnie kolację przyrządziłam z przyjacielem, który nas ostatnio odwiedził :)
Pozdrowienia dla Łukasza, który tego wieczoru odegrał rolę szefa kuchni :))))
Składniki na 3 porcje:
- 800 g krewetek tygrysich (u mnie mrożone)
- makaron spaghetti
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka śmietanki 30%
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Mrożone krewetki sparzyć wrzątkiem, oderwać ogonki. Makaron ugotować al dente.
Cebulę obrać, pokroić w paseczki, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany drobno czosnek. Na patelni ułożyć krewetki, oprószyć pieprzem i podsmażyć z obu stron. Dodać śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać pokrojoną natkę pietruszki. Na koniec dodać ugotowany al dente makaron. Wymieszać dokładnie z sosem i nakładać na talerze.
Smacznego :)
Źródło: Kotlet.tv | |
dobry pomysł na szybką i lekką kolację czy obiad
OdpowiedzUsuńWypróbuję jak tylko kupię krewetki. Wygląda apetycznie i jak tylko czytam to nabieram apetytu. :)
OdpowiedzUsuńfantastycznie wygląda i z pewnością równie dobrze smakuje
OdpowiedzUsuń