expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 2 grudnia 2012

Karkówka marynowana w winie

Bardzo smaczne danie, idealne na obiad, czy kolację. Dodatkowo, nie ma przy nim  żadnej pracy :) co jest dodatkowym plusem, bo kto z nas nie lubi dań przy których nie trzeba stać i pilnować! Wystarczy karkówkę pozostawić w marynacie na minimum 12 godzin, a następnego dnia obrać parę ziemniaczków, obrałam jeszcze parę marchewek, żeby surówkę już mieć z głowy. Wszystko wstawić do piekarnika. Oto cała praca, a obiad już gotowy :)

Składniki:
  • 0,5 kg karkówki 
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżka oliwy
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn (u mnie suszony)
Karkówkę umyć, pokroić w plastry, lekko rozbić i ułożyć w naczyniu. Rozkruszyć liście laurowe, dodać ziele angielskie, 2 łyżki miodu. Wszystko zalać winem i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Następnego dnia obrać parę ziemniaków i marchewek, cebulę i czosnek. Formę żaroodporną wysmarować oliwą, ułożyć mięso, pomiędzy nie powkładać pokrojone w ćwiartki ziemniaki, pokrojone w plastry marchewki, czosnek i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, posypać rozmarynem i zalać pozostałą marynatą. 
Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę w 200 stopniach.
Smacznego :)

Źródło: Moje Twory Przetwory

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU