expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 2 grudnia 2012

Ryż zapiekany z jabłkami



W ryżu zapiekanym z jabłkami nie ma nic szczególnego i prawdopodobnie wszyscy już go jedli. Jednak w każdym domu przygotowuje się go troszkę inaczej. Dziś przedstawię taki ryż, jaki moja mama przygotowywała nam, gdy byliśmy dziećmi :)) 

Składniki na nieduże naczynie żaroodporne:
  • 200 g ryżu
  • 600-700 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 średnich jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • masło
400 ml mleka zagotować, wrzucić ryż i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Ryż wypije całe mleko. W 200 ml zimnego mleka rozrobić budyń i posłodzić wg przepisu na opakowaniu. Wlać do ryżu, gotować przez chwilę aż zacznie gęstnieć, jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze 100 ml mleka. Zdjąć z ognia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć parę plasterków masła. Wyłożyć połowę ryżu, na to jabłka, posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć ryż i plasterki masła. Posypać cukrem. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :) 


14 komentarzy:

  1. uwielbiam wracać do tego ryżu każdej jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś co uwielbiam najbardziej :) Az sobie zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie kuś, popatrz która godzina

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł jutro też zrobię na kolacje
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wspomnienie dzieciństwa...uwielbiam ten ryż.... ale koniecznie z duza ilościa cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiś czas temu szukałam przepisu na ryż zapiekany, ale wtedy (niestety) nie trafiłam na Twoją stronę. Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic straconego :) będzie na następny raz :)

      Usuń
  7. Właśnie zrobiłem,wyszedł idealnie. Dodałem jednak więcej mleka do budyniu. Ryż Sonko bardziej wchłania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę że przepis się przydał :)

      Usuń
  8. Właśnie robię , mam nadzieje że wyjdzie , bo uwielbiam ryż z jabłkami <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wykonałam wg Twojego przepisu, faktycznie jest pyszniutkie.
    Polecam !!!!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dzisiaj zaszaleje z tym ryżem (moze cos mi wyjdzie :))) ?

      Usuń
  10. Jeśli jest budyń, to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU