Lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe z malinami i czerwoną porzeczką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję. Zapraszam :)
Składniki:
forma 21x31 cm
- 5 jaj
- 180 ml cukru
- 125 ml oleju rzepakowego, lub roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g malin i czerwonej porzeczki
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodając stopniowo, łyżka po łyżce - cukier. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodawać kolejno
żółtka i
zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie
przerywając miksowania. Dodać ekstrakt waniliowy i ubić. Piana zmniejszy
swoją
objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
Do piany dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników.
Formę wyścielić papierem do pieczenia. Przelać masę i wyrównać. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w masę.
Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 40 minut - do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)