expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ciasto biszkoptowe z maliną i czerwoną porzeczką

Lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe z malinami i czerwoną porzeczką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję. Zapraszam :)

Składniki:
forma 21x31 cm
  • 5 jaj
  • 180 ml cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego, lub roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g malin i czerwonej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo, łyżka po łyżce - cukier. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodawać kolejno żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie przerywając miksowania. Dodać ekstrakt waniliowy i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
Do piany dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. 

Formę wyścielić papierem do pieczenia. Przelać masę i wyrównać. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w masę.
Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 40 minut - do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)


EUROPA NA WIDELCU