Deser dyniowy, pełen witamin i słodyczy, ale słodyczy naturalnej, pochodzącej z gruszki, dyni i mleczka kokosowego. Deser jest słodki, powiedziałabym nawet, że lekko mdły, niesamowicie sycący i pięknie się prezentuje. Zapraszam wszystkich wielbicieli dyni i mleczka kokosowego, ponieważ to ich smak dominuje. Ja nie byłam w stanie zjeść całej porcji, ale goście dali radę :)
Składniki na 5 porcji:
- 800 g puree z dyni*
- puszka mleczka kokosowego
- 2 gruszki
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
- 200 g śmietanki 30 %
- łyżeczka cukru pudru
- cynamon
Gruszki umyć, odkroić kawałek, pokroić w plasterki, którymi udekorujemy deser. Pozostałe gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać puree z dyni, sok z mandarynek, 1-2 łyżeczki cynamonu i mleczko kokosowe, wszystko dokładnie zmiksować. Rozlać do 5 szklanek.
Śmietankę 30 % ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Bitą śmietaną udekorować każdy deser, ułożyć wcześniej odłożone plasteki gruszki i oprószyć cynamonem.
Smacznego :)
* Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na
mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do
miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po
upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w
kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.