Miałam niedawno okazję przetestować silikonową formę do gofrów. Wbrew moim obawom, pieczone gofry nie smakują gorzej od tych zrobionych w gofrownicy.
Wyszły chrupiące i rumiane, bez problemu wyciągnęłam je z foremek.
Zapraszam na gryczaną wersję gofrów z piekarnika. U mnie podane z karmelizowanym rabarbarem i truskawką :)
Składniki na gofry:
8 gofrów
- 1 szklanka przesianej mąki gryczanej
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 jajka
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę, w którą delikatnie
wmieszać ubite białka.
Gotowe ciasto wylać do formy silikonowej. Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200oC, ok. 15-20 minut. Po tym czasie formę
wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, następnie wyciągnąć gofry.
Składniki na karmelizowany rabarbar:
- 2 gałązki rabarbaru
- 10 truskawek
- 150 ml cukru
- 2 łyżki masła
Masło roztopić w rondelku, wsypać cukier i podgrzewać na
małym ogniu aż całkowicie się rozpuści. Dodać pokrojony w plasterki rabarbar i
karmelizować go kilka minut, by zmiękł. Następnie dołożyć truskawki. Składniki
połączyć i wyłożyć na upieczonych gofrach.
Smacznego :)