expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 7 lipca 2015

Bułeczki z pieczonym czosnkiem

W lipcowej piekarni Amber upiekliśmy bułeczki według przepisu Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka.
Zapraszam na pszenne bułeczki na zakwasie. Pachnące czosnkiem, pyszne :) 
Przepis wybrała dla nas Renia z bloga Codziennik kuchenny


Składniki:
przepis podaję za Marcinem

Zaczyn:
  • 20 g zakwasu pszennego razowego
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 55 g letniej wody
Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą mąkę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.

Ciasto:
9 bułek
  • 140 g zaczynu
  • 315 g mąki pszennej chlebowej
  • 45 g mąki pszennej razowej
  • 240 g wody o temp 24 – 25 °C
  • 25 g oliwy
  • 8 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 20 g pieczonego czosnku
  • 7 g słodu pszenicznego, u mnie 2 łyżeczki cukru

W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej mąkę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód (cukier), a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto około 10 minut.
Na blacie roboczym uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do natłuszczonej uprzednio miski. Odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze ok. 25 °C. W połowie tego czasu, czyli po godzinie, wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, następnie umieść z powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać.
Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel ciasto na 9 równych części (po około 90 g). Daj ciastu odpocząć pod przykryciem około 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, którą umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub oprószonej mąką, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały. Ponadto urosną w trakcie pieczenia.
Odstaw bułki do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na około 1 – 1,5 godziny (do podwojenia się objętości bułek).
Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 235 °C i wstaw blachę z bułkami. Piecz w tej temperaturze 15 – 20 minut.
Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce.

Smacznego :)

Razem ze mną bułeczki upiekli:

Aciri – Bajkorada

Agnieszka – Polska zupa


Amber – Kuchennymi drzwiami


Alucha – Nieład malutki


Beata – Stare gary


Danusia – Co mi w duszy gra


Ela – W poszukiwaniu slowlife


Gucio – Kuchnia Gucia


Jola – Smak mojego domu


Jswm – Nie tylko na słodko


Kamila – Ogrody Babilonu


Łucja – Fabryka kulinarnych inspiracji


Magda – Konwalie w kuchni


Marcin – Grahamka, weka i kajzerka


Marzena – Zacisze kuchenne


Renata – Codziennik kuchenny


Tosia – Smakowity chleb



28 komentarzy:

  1. Urocze w tym koszyku!
    Cieszę się , że smakowały i dziękuję za lipcowe bułkowanie.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś chleb z pieczonym czosnkiem i był fantastyczny, bułeczki też muszą być pyszne!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne ... musiały pachnieć zabójczo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie:-) Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki wyglądają wspaniale a z czosnkiem musiały smakować znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczne bułeczki :) Uwielbiam domowe pieczywo, a bułeczki z czosnkiem muszą smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczony czosnek mnie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie przypieczone, fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne lipcowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześlicznie Ci wyszły Kochana:) ... piękne zdjęcia:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dodatek pieczonego czosnku jest bardzo intrygujący, bo taki bardzo lubię rozsmarowany na chlebku :)
    zapowiada sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne buły. Zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się przyrumieniły.:)
    Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Za taki koszyczek wspaniałych bułeczek dał bym wiele. Gratuluję wypieku i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje były pozbawione tego aromatu, trochę żałuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O mniam, z czosneczkiem muszą smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Są takie ładne i równiutkie, jak z piekarni. Oj, mniam, mniam. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z czosnkiem to dopiero musiały smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bułeczki ,ale to zdjęcie mega.

    OdpowiedzUsuń
  20. Za taki koszyczek ślicznie rumianych bułeczek dałbym wiele :) Do kolejnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  21. Jedną porywam, z czosnkiem to ja bardzo cetnie zjem bo uwielbia. Wyglądają jak malowane. :-) pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie przypieczone najlepsze :) Do kolejnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  23. Bułeczki wyglądają wspaniale. Żałuję, że nie udało mi się do Was dołączyć bo miałam wielką ochotę na ten wypiek :) pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  24. Bułeczki udały sie fantastycznie! Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ten zapach musi byc boski :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Urzekły mnie - zapisuję do zrobienia ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU