expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 11 maja 2017

Sernik z czarną porzeczką i bitą śmietaną

Lekki, kremowy sernik, którego słodycz przełamałam moim ulubionym dżemem z czarnej porzeczki. Całość wykończona pierzyną z bitej śmietany. Sernik pięknie wygląda i doskonale smakuje. Jeśli macie jeszcze jakiś zapas dżemu w domu to koniecznie spróbujcie :)

Składniki na ciasteczkowy spód:
forma 25 x 36 cm
  • 60 g masła
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy do uzyskania struktury piasku i łączymy z masłem. Formę wykładamy folią aluminiową i na dnie wykładamy ciasteczka, Ręką przyklepujemy i równamy. Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 5 jaj
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.  Wszystkie umieszczamy w misie miksera i na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia się składników. 
Masę wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy. 
Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni, następnie zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie w lodówce przez noc.


Dodatkowo:
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 g śmietanki 30 % 
  • 1 łyżka cukru pudru

Na schłodzonym serniku równomiernie rozprowadzamy dżem. 
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i delikatnie wykładamy na wierzch. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Smacznego :)
 



EUROPA NA WIDELCU