Lekki, kremowy sernik, którego słodycz przełamałam moim ulubionym dżemem z czarnej porzeczki. Całość wykończona pierzyną z bitej śmietany. Sernik pięknie wygląda i doskonale smakuje. Jeśli macie jeszcze jakiś zapas dżemu w domu to koniecznie spróbujcie :)
Składniki na ciasteczkowy spód:
forma 25 x 36 cm
- 60 g masła
- 250 g herbatników pełnoziarnistych
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy do uzyskania struktury piasku i łączymy z masłem. Formę wykładamy folią aluminiową i na dnie wykładamy ciasteczka, Ręką przyklepujemy i równamy. Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- ekstrakt waniliowy
- 5 jaj
- 1 budyń śmietankowy/waniliowy
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie umieszczamy w misie miksera i na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni, następnie zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie w lodówce przez noc.
Dodatkowo:
Masę wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni, następnie zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie w lodówce przez noc.
Dodatkowo:
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- 500 g śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
Na schłodzonym serniku równomiernie rozprowadzamy dżem.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i delikatnie wykładamy na wierzch. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Smacznego :)
aż mi ślinka cieknie na myśl o tym serniczku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest faktycznie pyszny :)
UsuńWyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam i nie jadłam sernika. Narobiłaś mi apetytu. Zjadłabym. Tak pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajnie musiał smakować ten dżem z sernikiem :)
OdpowiedzUsuńZachwycający sernik.
OdpowiedzUsuńSernik, czarna porzeczka i bita śmietana.Jestem w niebie :D Pyszny przepis i wykorzystam go z przyjemnością :) pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńUwielbiam czarne porzeczki w ciastach :) a serniczek wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dżem z czarnej porzeczki i uwielbiam serniki. Pyszne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńObłędne:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńWygląda szałowo, musiał smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńSernik jest pyszny! Lekki i puszysty. Moja ulubiona propozycja na niedzielny deser. Wykorzystanie smaku czarnej porzeczki było świetnym pomysłem. Przełamuje ona słodki smak sernika i nadaje mu nietypowego wyrazu. W moim domu taki sernik bardzo szybko znika z talerzy. Czasem chowam sobie kawałek, by chociaż spróbować :-)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis i sernik wyszedł rewelacyjny! Przede wszystkim jest lekki, a czarna porzeczka jest ciekawym uzupełnieniem jego smaku. Sprawia, że ciasto nie jest za słodkie. W dodatku jest proste w przygotowaniu. Moja córka niemal sama sobie radzi z jego przygotowaniem. Zdecydowanie polecam przepis :-)
OdpowiedzUsuńKasiu dziękuję 🙂
UsuńSer i porzeczki to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam sernik. Fantastyczny! Dzięki Ci bardzo!!!
OdpowiedzUsuń