expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 11 maja 2017

Sernik z czarną porzeczką i bitą śmietaną

Lekki, kremowy sernik, którego słodycz przełamałam moim ulubionym dżemem z czarnej porzeczki. Całość wykończona pierzyną z bitej śmietany. Sernik pięknie wygląda i doskonale smakuje. Jeśli macie jeszcze jakiś zapas dżemu w domu to koniecznie spróbujcie :)

Składniki na ciasteczkowy spód:
forma 25 x 36 cm
  • 60 g masła
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy do uzyskania struktury piasku i łączymy z masłem. Formę wykładamy folią aluminiową i na dnie wykładamy ciasteczka, Ręką przyklepujemy i równamy. Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 5 jaj
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.  Wszystkie umieszczamy w misie miksera i na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia się składników. 
Masę wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy. 
Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni, następnie zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie w lodówce przez noc.


Dodatkowo:
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 g śmietanki 30 % 
  • 1 łyżka cukru pudru

Na schłodzonym serniku równomiernie rozprowadzamy dżem. 
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i delikatnie wykładamy na wierzch. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Smacznego :)
 



18 komentarzy:

  1. aż mi ślinka cieknie na myśl o tym serniczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam i nie jadłam sernika. Narobiłaś mi apetytu. Zjadłabym. Tak pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie musiał smakować ten dżem z sernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik, czarna porzeczka i bita śmietana.Jestem w niebie :D Pyszny przepis i wykorzystam go z przyjemnością :) pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czarne porzeczki w ciastach :) a serniczek wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki i uwielbiam serniki. Pyszne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda szałowo, musiał smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik jest pyszny! Lekki i puszysty. Moja ulubiona propozycja na niedzielny deser. Wykorzystanie smaku czarnej porzeczki było świetnym pomysłem. Przełamuje ona słodki smak sernika i nadaje mu nietypowego wyrazu. W moim domu taki sernik bardzo szybko znika z talerzy. Czasem chowam sobie kawałek, by chociaż spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbowałam przepis i sernik wyszedł rewelacyjny! Przede wszystkim jest lekki, a czarna porzeczka jest ciekawym uzupełnieniem jego smaku. Sprawia, że ciasto nie jest za słodkie. W dodatku jest proste w przygotowaniu. Moja córka niemal sama sobie radzi z jego przygotowaniem. Zdecydowanie polecam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ser i porzeczki to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam sernik. Fantastyczny! Dzięki Ci bardzo!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU