Rozgrzewająca i sycąca potrawka z dynią, ciecierzycą i pieczarkami. Pełna aromatów i bogata w wartości odżywcze, daje siłę by przetrwać zimne i deszczowe dni. Nie mogę jej sobie domówić w sezonie dyniowym :) Zapraszam!
Składniki na 4-6 porcji:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 marchewka
- 1 dynia Hokkaido
- 500 g pokrojonych pomidorów Lima
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki przecieru z pomidorów
- 250 g brązowych pieczarek
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- posiekana kolendra lub natka pietruszki
Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i dynię kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek. Zeszkloną cebulę doprawiamy curry. Dodajemy marchewkę i dynię. Podsmażamy chwilę i podlewamy bulionem. Wrzucamy pomidory, przecier. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy pieczarki i ciecierzycę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut.
Podawać z kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło: Kalejdoskop kulinarny