Strony

piątek, 23 października 2015

Potrawka z dynią i ciecierzycą

Rozgrzewająca i sycąca potrawka z dynią, ciecierzycą i pieczarkami. Pełna aromatów i bogata w wartości odżywcze, daje siłę by przetrwać zimne i deszczowe dni. Nie mogę jej sobie domówić w sezonie dyniowym :) Zapraszam!


Składniki na 4-6 porcji:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 marchewka
  • 1 dynia Hokkaido
  • 500 g pokrojonych pomidorów Lima
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przecieru z pomidorów
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki

Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i dynię kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek. Zeszkloną cebulę doprawiamy curry. Dodajemy marchewkę i dynię. Podsmażamy chwilę i podlewamy bulionem. Wrzucamy pomidory, przecier. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy pieczarki i ciecierzycę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut.
Podawać z kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego :) 


środa, 21 października 2015

Tort marcepanowy z malinami

Pierwsze urodziny Kotła za nami. Z tej okazji mamy dla Was specjalne, urodzinowe wydanie magazynu, a w nim 13 tortów na 4 pory roku. 
Tym razem, oprócz przepisów możecie podejrzeć również większą cześć Kotłowej ekipy.


Zapraszam do lektury najsłodszego numeru:


 
http://magazynkociol.pl/pdf/torty.pdf




Tort marcepanowy z malinami

Mocno aromatyczny, wilgotny, a jednocześnie lekki biszkopt przełożony słodkim kremem z mascarpone i białą czekoladą. Całość zwieńczona malinami. Koniecznie musicie go spróbować :)


Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 100 g marcepanu
  • 130 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych płatków migdałowych
  • 40 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • 750 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g malin

Składniki na poncz:
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z połową cukru pudru. Odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i pokrojonym na kawałki marcepanem. Do jasnej, puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Całość łączymy z ubitą pianą z białek. Przelewamy do foremki wyścielonej pergaminem.
Pieczemy w temperaturze 170oC, ok. 40 minut.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek lekko ubijamy i łączymy z roztopioną czekoladą.
Składniki ponczu połączyć.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem i przekładamy masą i malinami.
Wykończamy tort porcją kremu i dekorujemy owocami. 
Smacznego :)

wtorek, 6 października 2015

Gofry z cukinii



Wytrawne gofry z cukinią i serem. Chrupiące, smacznie smakują podane na ciepło, lub zimno. U mnie w wersji z kremowym twarożkiem, wędzonym łososiem i szczypiorkiem. 
Upiekłam je w foremkach silikonowych, ale myślę że równie smaczne wyjdą zrobione w tradycyjnej gofrownicy. Zapraszam :)

Składniki:
4 gofry

  • 150 g cukinii
  • 1 jajko
  • ½ szklanki startego żółtego sera
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu


Cukinię umyć, zetrzeć na drobnych oczkach, lekko posolić i pozostawić na 15 minut, by puściła sok. Dokładnie odcisnąć. Gotowej cukinii powinno być ok. 100 g.
Białko oddzielić od żółtka. Ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę, w którą delikatnie wmieszać ubite białko.
Gotowe ciasto wylać do formy silikonowej. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC, ok. 30-35 minut. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, następnie wyciągnąć gofry.

Dodatkowo:

  • 120 g kremowego twarożku
  • 100 g wędzonego łososia
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka pomidorków koktajlowych




niedziela, 4 października 2015

Tort Snickers


Kakaowe blaty przełożone bitą śmietaną, kajmakiem i fistaszkami. Tort jest prosty, a jednocześnie bardzo smaczny. Chrupiące i słone orzeszki idealnie komponują się ze słodkim kajmakiem i lekkim kremem śmietanowym. Polecam :)


Składniki na biszkopt:
forma o średnicy 23 cm
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. kakao
 Dodatkowo: 2/3 szklanki wody + 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Delikatnie szpatułką wmieszać przesiane mąki. 
Masę wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 40 minut - do momentu aż patyczek wbity w biszkopt będzie suchy. 
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Zupełnie przestudzony przekroić na 3 równe blaty. Nasączyć wodą z dodatkiem cukru waniliowego.


Składniki na krem:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru, można dać więcej
Dodatkowo:
  • 400 g solonych orzeszków ziemnych
  • 400 g masy kajmakowej
Śmietanę ubić, pod koniec dodając mascarpone i cukier puder. 
Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej by stała się lejąca. 
Tort przekroić, tworząc trzy blaty. Każdy z nich nasączyć wodą z cukrem waniliowym. Na pierwszym ułożyć część orzeszków, wylać 1/3 masy kajmakowej i porcję masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność. Pozostałą masą udekorować wierzch i boki tortu, ozdobić orzeszkami i kajmakiem. Schłodzić w lodówce ok. 2 godzin. 
Smacznego :)