Wytrawne gofry z cukinią i serem. Chrupiące, smacznie smakują podane na ciepło, lub zimno. U mnie w wersji z kremowym twarożkiem, wędzonym łososiem i szczypiorkiem.
Upiekłam je w foremkach silikonowych, ale myślę że równie smaczne wyjdą zrobione w tradycyjnej gofrownicy. Zapraszam :)
Składniki:
4 gofry
- 150 g cukinii
- 1 jajko
- ½ szklanki startego żółtego sera
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli i pieprzu
Cukinię umyć, zetrzeć na drobnych oczkach, lekko posolić i
pozostawić na 15 minut, by puściła sok. Dokładnie odcisnąć. Gotowej cukinii
powinno być ok. 100 g.
Białko oddzielić od żółtka. Ubić na sztywną pianę. Pozostałe
składniki zmiksować na jednolitą masę, w którą delikatnie wmieszać ubite białko.
Gotowe ciasto wylać do formy silikonowej. Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200oC, ok. 30-35 minut. Po tym czasie formę
wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, następnie wyciągnąć gofry.
Dodatkowo:
- 120 g kremowego twarożku
- 100 g wędzonego łososia
- mały pęczek szczypiorku
- kilka pomidorków koktajlowych
Ale super pomysł! Gofry na wytrawnie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowne :-) oj zjadłabym takie. Ja nadal nie kupiłam sobie nowej gofrownicy...
OdpowiedzUsuńA to dobry pomysł:)
OdpowiedzUsuńPyszna sniadaniowa wersja gofrow! Mniam :)
OdpowiedzUsuńna wytrawnie! Baaardzo lubię, oj baaardzo <3
OdpowiedzUsuńŚliczne gofferki.
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! Ja też ostatnio szaleję w kuchni z cukinią;))
OdpowiedzUsuńKuszące gofry, idealne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTakich nie jadłam, ale zapowiadają się bardzo pysznie;)
OdpowiedzUsuńCiekawy i bardzo smakowity pomysł na gofry! :)
OdpowiedzUsuńKuszą mnie ogromnie takie wytrawne gofry :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, fajna odmiana :)
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie widziałam, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na ciasto gofrowe :)
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś smaka na gofra teraz :) świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł na gofry, chętnie bym spróbowała takich wytrawnych :-)
OdpowiedzUsuńMniam jak one pysznie wygladają :)
OdpowiedzUsuń