Pierwsze urodziny Kotła za nami. Z tej okazji mamy dla Was specjalne, urodzinowe wydanie magazynu, a w nim 13 tortów na 4 pory roku.
Tym razem, oprócz przepisów możecie podejrzeć również większą cześć Kotłowej ekipy.
Zapraszam do lektury najsłodszego numeru:
http://magazynkociol.pl/pdf/torty.pdf |
Tort marcepanowy z malinami
Mocno aromatyczny, wilgotny, a jednocześnie lekki biszkopt przełożony słodkim kremem z mascarpone i białą czekoladą. Całość zwieńczona malinami. Koniecznie musicie go spróbować :)
Składniki na biszkopt:
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 100 g marcepanu
- 130 g cukru pudru
- 50 g zmielonych płatków migdałowych
- 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na krem:
- 750 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 500 g malin
Składniki
na poncz:
- 150 ml wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z połową cukru pudru.
Odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i pokrojonym na kawałki
marcepanem. Do jasnej, puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i zmielone migdały. Całość łączymy z ubitą pianą z białek. Przelewamy
do foremki wyścielonej pergaminem.
Pieczemy w
temperaturze 170oC, ok. 40 minut.
Białą
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek lekko ubijamy i
łączymy z roztopioną czekoladą.
Składniki
ponczu połączyć.
Ostudzony
biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem i przekładamy masą
i malinami.
Wykończamy
tort porcją kremu i dekorujemy owocami.
Smacznego :)
mmm ale bym zjadła kawałeczek, wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę, robi pyszne wrażenie :)
OdpowiedzUsuńo wow. okladka magazynu obledna :)) patera z okruchami :) a tort wyglada oblednie.
OdpowiedzUsuńNa prawdę, pięknie wyglądacie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda to ciacho!;)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda bajecznie :-) zresztą wszystkie mnie zachwyciły :-)
OdpowiedzUsuńPomysł genialny ,zdjęcie z okładki świetne .Wszystkie zdjęcia i przepisy bardzo dopracowane i piękne.Miło Cię widzieć Łucjo!.Twój tort robi wrażenie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie! Dla mnie totalna bomba, z wielką chęcią wpadłabym i skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńStooo lat dla Kotła!
Bardzo lubię połączenie słodkiej, białej czekolady i kwaśnych malin <3 Cudny tort!
OdpowiedzUsuńzachwycający w swojej prostocie :)
OdpowiedzUsuńale ciacho :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności i piękności :)
OdpowiedzUsuńMarcepan i maliny...? Z pewnością było pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Tyle tortów zebranych w jednym miejscu:-)
OdpowiedzUsuńPiękny tort:)
OdpowiedzUsuńCudowny tort :)
OdpowiedzUsuńTorcik - rewelacja! Wygląda bardzo efektownie i na pewno jest mega smaczny :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuń