Delikatnie dyniowy sernik na czekoladowym spodzie, podawany z sosem toffi. Śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Delikatny, kremowy i puszysty. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje. Sernik nie był pieczony w kąpieli wodnej, mimo to pozostał równy i nie popękał.
Doskonały na każdą okazję, nam uświetnił spotkanie w gronie najbliższych przyjaciół. Zapraszam :)
Składniki na czekoladowy spód:
- 65 g ciemnej czekolady
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
Dno
tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć dużym krążkiem z papieru do pieczenia,
zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę wysmarować miękkim masłem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (ok. 7 minut). W osobnej miseczce ubić na pianę jajko. Delikatnie łyżką połączyć utarte masło z przestudzoną czekoladą, dodać przesianą mąkę, następnie ubite jajko. Jednolitą masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 6 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka.
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 1 i 1/2 szklanki musu z dyni*
- 1 kg sera zmielonego trzykrotnie
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo: 200 g gęstej śmietany 18% połączonej z 3 łyżkami cukru
Składniki masy serowej umieścić w misie miksera i na małych obrotach zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny.
Po tym czasie sernik wyjąć, posmarować masą śmietanową i wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu sernik studzić na blacie, następnie schłodzić w lodówce minimum 12 godzin.
Sos toffi:
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy
cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez około 15 minut, aż
się zredukuje mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po
ostudzeniu.
Sernik podawać z sosem.
Smacznego :)
* puree z dyni - by
przygotować puree z dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną
kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością
wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Wodę odlać, dynię zmiksować na puree i
ostudzić. Można również dynię upiec w 180-200 stopniach, a następnie zmiksować.