W pizzy najlepsze jest to, że każdy może stworzyć własną kompozycję smakową. Moja propozycja na dziś, to pizza na cienkim gryczanym spodzie z krewetkami i pomidorami. Pyszna : )
Przepis stworzony do 9 numeru magazynu Kocioł. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
Dodatki:
- 120 ml passaty pomidorowej
- 1 żółty pomidor
- kilka pomidorków koktajlowych
- 10 krewetek
- kilka czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeże listki bazylii
- 4 papryczki peperonii
- sól
- pieprz
Drożdże łączymy z wodą,
cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut by zaczyn ruszył. Następnie
dodajemy sól i pozostałą mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto
wałkujemy na placek o grubszych brzegach. Układamy na papierze do pieczenia.
Passatę łączymy z
posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu.
Rozsmarowujemy na cieście. Układamy pozostałe dodatki. Piekarnik rozgrzewamy
razem z blachą do temperatury 220oC. Pizzę układamy na rozgrzanej
blaszce i pieczemy około 20 minut, aż spód ładnie się zapiecze. Na upieczonej
pizzy układamy listki bazylii.
Smacznego :)