expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Ostro-kwaśna sałatka śledziowa po meksykańsku. Przygotowana na bazie śledzi w zalewie octowej, konserwowej fasoli, kukurydzy, papryki i marchewki. Ostrości dodaje papryczka chilli i świeży szczypiorek. Całość przygotowuje się w kilka minut, ale warto by sałatka przegryzła się w lodówce przynajmniej kilka godzin. Można przygotować ją na 1-2 dni przed podaniem, pamiętając by nie dodawać wcześniej szczypiorku. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 200 g śledzi w zalewie octowej
  • 140 g czerwonej fasolki konserwowej
  • 140 g kukurydzy konserwowej
  • 140 g marchewki konserwowej
  • 3 kawałki papryki marynowanej w occie
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 papryczka chilli - bez pestek
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w 2 cm kawałki. Dodać odlane z zalewy kukurydzę, fasolę, marchewkę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Wszystko połączyć. Doprawić oregano, solą i pieprzem, wymieszać z olejem. Na koniec obsypać obficie szczypiorkiem. 
Smacznego :) 


Źródło: Kwestia Smaku 

7 komentarzy:

  1. Wspaniała sałatka. Aż nabrałam apetytu na taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i super połączenie kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi naprawdę pysznie;)) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śledzie, tak samo, jak moja mama, więc taka sałatka byłaby idealna dla nas; ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostro:) ale wygląda smakowicie,amatorzy śledzika zapewne będą się zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. sałatka bardzo w moim klimacie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU