expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 12 września 2016

Chleb z tartym jabłkiem, na zakwasie


Wrześniowa propozycja wirtualnej piekarni Ani z bloga Kuchennymi drzwiami to chleb z tartym jabłuszkiem. Pieczony na zakwasie żytnim, z dużą ilością mąki orkiszowej, o miękkim, wilgotnym wnętrzu. Dekorowany jabłkami, które nadają skórce przyjemnej słodyczy. Przepis zaproponowała Dana z bloga Leśny Zakątek
Zapraszamy :)



Składniki zaczynu:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 150g wody
  • 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach
Wszystkie składniki zaczynu łączymy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do fermentacji na 12-14 godzin.



Ciasto właściwe: 
2 formy 25 x 11 
  • cały zaczyn
  • 500g mąki żytniej typ 720
  • 200g mąki orkiszowej jasnej
  • 550g wody
  • 20g soli himalajskiej.
  • 1 jabłko do dekoracji
Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie przekładamy do foremek i odstawiamy do wyrastania na 1,5 - 2,5 godziny. 
Chleb dekorujemy plastrami jabłka. 
Pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy 40 minut w 210 stopniach.

Smacznego :)




29 komentarzy:

  1. Ślicznie zrumieniony!
    Bradzo miło, że jesteś we wrześniowej Piekarni.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie ponacinany jabłkami bochenek i pewnie dużo aromatu jabłka w środku chleba.

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny przepis. Na pewno wykorzystam. Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda :) Miło było piec razem chleb, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie prezentuje się Twój chleb. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie zmieniłaś dekorację. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe bochenki! przepis doskonały, dziękuję za wspólnie spędzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładny chlebek.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładny chlebek.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowicie wygląda! :) Ciekawa jestem smaku - ten dodatek jabłek - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek pyszny, dziękuję za miłe towarzystwo :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne bochenki, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam takiego chlebka, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie napakowany jabłkami. :)
    Do zobaczenia przy kolejnym bochenku!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale Ci się upiekł!
    Dziękuję za wrześniowe wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki chlebek, wygląda niesamowicie z dekoracją z jabłek

    OdpowiedzUsuń
  18. chlebek bardzo smaczny, u Ciebie tez tak wygląda :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajny pomysł z tym jabłkiem na wierzchu chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ładnie się prezentuje z tymi jabłkami:)
    Dziękuję z wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały , wyobrażam sobie jaki jest pyszny ze Świerzym masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Śliczne bochenki :)
    Dziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda świetnie, jak namalowany!
    mogę wpaść i spróbować? :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny chlebuś. Pięknie wygląda. Jak malowany. Chętnie bym upiekła i zjadła. Bo kusi, kusi...:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU