Wieprzowina z orzechami i papryką, podana z makaronem chow mein. Szybkie danie z kuchni azjatyckiej, które bardzo przypadło nam do gustu i chętnie do niego wracamy. Kilka składników podsmażonych na patelni - najlepiej w woku - ale zwykła patelnia też się sprawdzi. Odrobina sosu ostrygowego oraz sojowego i całość nabiera orientalnego charakteru.
Spróbujecie? Polecam :)
Składniki:
- 250 g makaronu chow mein
- 1/2 kg polędwicy wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 zielonej papryki
- 4 łodygi selera naciowego
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- świeża kolendra do podania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ok. 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą.
Polędwiczkę kroimy w paski i mieszamy z sosem sojowym i ostrygowym.
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na patelni. Dodajemy wieprzowinę i smażymy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w paski papryki i seler naciowy. Po dwóch minutach dodajemy orzechy. Smażymy 2-3 minuty. Łączymy z makaronem, olejem sezamowym i posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego :)
Apetycznie....
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym taki obiadek :)
UsuńTo jedna z najlepszych kuchni, po niej zawsze czuję się dobrze:)
OdpowiedzUsuńRozmarzyłem się na myśl o takim daniu! A to wszystko przez Ciebie! :D
OdpowiedzUsuńcoś mi się wydaje, że zjadałabym się tą potrawą! wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kuchnię azjatycką w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuń