expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 9 września 2016

Chow mein z wieprzowiną i orzechami




Wieprzowina z orzechami i papryką, podana z makaronem chow mein. Szybkie danie z kuchni azjatyckiej, które bardzo przypadło nam do gustu i chętnie do niego wracamy. Kilka składników podsmażonych na patelni - najlepiej  w woku - ale zwykła patelnia też się sprawdzi. Odrobina sosu ostrygowego oraz sojowego i całość nabiera orientalnego charakteru. 
Spróbujecie? Polecam :)


Składniki:
  • 250 g makaronu chow mein
  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • świeża kolendra do podania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ok. 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą. 
Polędwiczkę kroimy w paski i mieszamy z sosem sojowym i ostrygowym.
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na patelni. Dodajemy wieprzowinę i smażymy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w paski papryki i seler naciowy. Po dwóch minutach dodajemy orzechy. Smażymy 2-3 minuty. Łączymy z makaronem, olejem sezamowym i posypujemy świeżą kolendrą. 
Smacznego :)
 













7 komentarzy:

  1. To jedna z najlepszych kuchni, po niej zawsze czuję się dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozmarzyłem się na myśl o takim daniu! A to wszystko przez Ciebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. coś mi się wydaje, że zjadałabym się tą potrawą! wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie, zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kuchnię azjatycką w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU