Intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami to propozycja Weekendowej Cukierni, której czerwcowym gospodarzem jest Bartek z blogu K&L Food Polska.
Ciasto jest pyszne i uzależniające :) Lekki ucierany spód, cytrynowy krem i truskawki oblane galaretką.
Przygotowałam ciasto dla gości i wszystkim bardzo smakowało, także gorąco polecam :)
Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
- 150g masła
- 150g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 5 łyżek mleka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz oraz kaszka manna do wysmarowania/wysypania formy
Składniki do nasączenia ciasta:
- pół szklanki zimnej przegotowanej wody
- sok z pół cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Składniki na masę:
- 280ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 10 szt zależy od wielkości)
- 500ml wody
- 225g cukru
- 6 czubatych łyżek lub 150g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- 1 łyżka masła
- skórka z jednej cytryny
Składniki na galaretkę i owoce:
- truskawki około 1 kg
- galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
- 200ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego
Galaretkę (mimo, że jest na 500ml to zalać tylko 100ml wrzącej wody) i potem dobrze mieszamy aż do
całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy.
Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na połówki lub ćwiartki.
Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i
wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto
wstawiamy na noc do lodówki będzie najlepsze gdy spód nabierze wilgoci a
masa i galaretka ładnie zgęstnieją i całość się pięknie "cytrynowo"
przegryzie.