Roladki serowe, które wypełniłam pastą jajeczną z chrzanem, oraz rzodkiewką. Smaczna i lekka przekąska podana w auszpiku. Polecam :)
Do przygotowania roladek użyłam sera Edamskiego w plasterkach Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach serowej współpracy :) Ser ma elastyczną konsystencję i jest cieniutko pokrojony, sprawdził się idealnie. Plasterki nie łamały się i ładnie się zwijały.
Składniki:
- 14 plasterków sera żółtego - u mnie ser Edamski MSM Mońki
- 4 duże rzodkiewki
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- ok. 4 łyżeczki chrzanu tartego + łyżka majonezu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 3-4 łyżeczki żealtyny
- sól, pieprz do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać z bulionem i odstawić do przestudzenia.
Jajka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z chrzanem i majonezem. Szczypiorek pokroić i dodać do jajek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser zwijać w ruloniki i napełnić je jajkami, zostawiając troszkę miejsca u góry. Roladki ułożyć na liściach sałaty. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce i napełnić nią roladki.
Tężejącą galaretką posmarować roladki serowe. Resztę schłodzić w lodówce, po czym posiekać nożem i nałożyć galaretkę na roladki.
Smacznego :)Jajka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z chrzanem i majonezem. Szczypiorek pokroić i dodać do jajek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser zwijać w ruloniki i napełnić je jajkami, zostawiając troszkę miejsca u góry. Roladki ułożyć na liściach sałaty. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce i napełnić nią roladki.
Tężejącą galaretką posmarować roladki serowe. Resztę schłodzić w lodówce, po czym posiekać nożem i nałożyć galaretkę na roladki.
Świetny farsz wymysliłaś do tych roladek i w ogóle fajowy to pomysł na wykorzystanie żółtego sera. :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kasiu :)
Usuńpasta jajeczna z chrzanem kojarzy mi się z Wielkanocą-mmm:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie ci wyszły, na prawdę-masz talent!
dziękuję :)
Usuńpięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńPomysłowe roladki i bardzo ładnie podane:)
OdpowiedzUsuńbardzo efektownie wyglądają te roladki:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńAle bombowe roladki na imprezę idealne. Świetnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńto byłby frykas dla mojego taty :)
OdpowiedzUsuńTa tarta rzodkiewka dodaje im uroku i pikanterii:)
OdpowiedzUsuńJadłam, bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńEla
wrrr... w składnikach nie ma podanego majonezu... musiałem do sklepu pobiec...
OdpowiedzUsuńjuż poprawiłam :) mam nadzieję że mimo wszystko będą smakować :)
Usuńwarto przepis przeczytać w całości ! :)