expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 12 czerwca 2013

Brioszki z serem

Brioszki z serem, suszonymi pomidorami i kukurydzą. Drożdżowe bułeczki, które sprawdzą się jako pożywna przekąska, a potrafią zaspokoić nawet duży głód :) Doskonale smakują na ciepło i na zimno, dlatego można je zabrać do pracy na drugie śniadanie. 
Do przygotowania brioszek użyłam ser Gouda Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach współpracy :)

 Składniki na 5 bułeczek:
  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1 jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 250 g pomidorów suszonych w oliwie
  • 150 g żółtego sera (użyłam Goudy MSM Mońki)
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki sól
Margarynę roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Jaja ubić.
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Wlać ciepłe mleko, jaja i dokładnie wymieszać.
Wlać margarynę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, bardzo dobrze się wyrabia. 
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.

Przygotować farsz.
Pomidory osączyć z oliwy i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Papryczkę drobno pokroić, bez pestek. Dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać. Doprawić solą.
Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć farsz i zlepić, formując bułeczkę.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez ok. 30 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego :)

Źródło: Brioszki - Sól i pieprz, farsz - pomysł własny

 

18 komentarzy:

  1. uwielbiam takie nadziewane buły!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te brioszki :) Z chęcia bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę jedną? Bo język mi ucieknie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietne,dobre na drugie sniadanie do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, ten farsz wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis, zabrakło mi w tym wszystkim tylko nazwy producenta ostrej papryczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, ależ smakowite bułki~:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne. Świetna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam ale bym chętnie zjadła. Smaki mi zrobiłaś :-)jedną dla mnie zostaw

    OdpowiedzUsuń
  10. bułki wytrawne są idealne dla mnie:D w ciemno porywam jedną:d

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU