expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 13 czerwca 2013

Krem z rzodkiewki

Pyszna i lekka zupka wiosenna. Polecam wszystkim miłośnikom zup kremowych.

Składniki:
  • 1/2 kg rzodkiewki
  • 2 duże ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 mały por, biała i zielona część
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 kostki masła
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
Ziemniaki, seler obrać, pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać i dusić w nim warzywa przez 10 minut. Rzodkiewkę umyć, rozdrobnić, przekrawając ją na pół, lub na cztery. (kilka rzodkiewek można odłożyć do dekoracji) Wrzucić do garnka i dusić kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zalać 1/4 bulionu, zmiksować wszystko na na gładko i dodać resztę bulionu. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Wspaniały i pięknie podany!
    Mam na niego ogromną ochotę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Slinka cieknie na taka zupke:)Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygująca. Z zupą z rzodkiewki spotykam się po raz pierwszy w życiu. Bardzo ciekawa jestem jej smaku....

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie także zaciekawiła, nie umiem sobie wyobrazić jak smakuje kremowa rzodkiewkowa zupa - brzmi w kązdym razie świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba ma dość ostry smak, prawda ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest ostra, ma delikatny i bardzo ciekawy smak :) warto spróbować!!

      Usuń
  6. Fajny przepis! Wygląda zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla mnie uwielbiam takie kremy:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł, takiego jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU