Przepadam za drożdżówkami i nie mogę się im oprzeć. Nie potrafię się zdecydować czy bardziej smakują mi te z makiem, czy z cynamonem. Nie wspominam już nawet o tych z owocami.
Przy ostatnim napadzie głodu na drożdże upiekłam prezentowany dziś wianuszek z makiem. Mięciutki, delikatny, formowany w kształcie wieńca i wykończony lukrem. Duża ilość maku sprawia, że drożdżówka nie obsycha za szybko i drugiego dnia smakuje równie dobrze, jak zaraz po upieczeniu.
Pyszna, koniecznie musicie spróbować :)
Przy ostatnim napadzie głodu na drożdże upiekłam prezentowany dziś wianuszek z makiem. Mięciutki, delikatny, formowany w kształcie wieńca i wykończony lukrem. Duża ilość maku sprawia, że drożdżówka nie obsycha za szybko i drugiego dnia smakuje równie dobrze, jak zaraz po upieczeniu.
Pyszna, koniecznie musicie spróbować :)
Składniki na ciasto:
- 175 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru trzcinowego
- 15 g świeżych drożdży
- 70 g roztopionego masła
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko (białko do posmarowania ciasta)
- 350 g mąki pszennej
Składniki na masę makową:
- 20 g masła
- 140 g mielonego maku
- 40 g mielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru
- 125 ml mleka
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru + odrobina wrzątku do uzyskania pożądanej konsystencji
Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 20 minut by zaczyn ruszył.
Mąkę przesiać, wlać zaczyn drożdżowy, ekstrakt waniliowy, żółtko. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając roztopione masło. Ciasto powinno być lśniące i odchodzić od ręki. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie na patelni rozgrzać masło. Wsypać mak i migdały, chwilę prażyć. Wlać mleko, dodać cukier i na małym ogniu podgrzewać całość, aż mak wchłonie płyn. Odstawić do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm.
Ciasto posmarować białkiem. Na całości rozłożyć masę makową, zostawiając trochę wolnego miejsca wzdłuż górnego - dłuższego boku.
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Oba końce połączyć tworząc wieniec, który ponacinać promieniście, lekko rozchylając nacięte plastry.
Wieniec posmarować białkiem, odstawić na 20 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 40 minut.
Ostudzić na kratce i posmarować lukrem.
Smacznego :)