Strony

sobota, 27 lutego 2016

Drożdżowy wieniec z makiem

Przepadam za drożdżówkami i nie mogę się im oprzeć. Nie potrafię się zdecydować czy bardziej smakują mi te z makiem, czy z cynamonem. Nie wspominam już nawet o tych z owocami.  
Przy ostatnim napadzie głodu na drożdże upiekłam prezentowany dziś wianuszek z makiem. Mięciutki, delikatny, formowany w kształcie wieńca i wykończony lukrem. Duża ilość maku sprawia, że drożdżówka nie obsycha za szybko i drugiego dnia smakuje równie dobrze, jak zaraz po upieczeniu.  
Pyszna, koniecznie musicie spróbować :)


Składniki na ciasto:
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g roztopionego masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko (białko do posmarowania ciasta)
  • 350 g mąki pszennej

Składniki na masę makową:
  • 20 g masła
  • 140 g mielonego maku
  • 40 g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 ml mleka

Składniki na lukier:
  • 100 g cukru pudru + odrobina wrzątku do uzyskania pożądanej konsystencji
Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić  na 20 minut by zaczyn ruszył. 
Mąkę przesiać, wlać zaczyn drożdżowy, ekstrakt waniliowy, żółtko. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając roztopione masło. Ciasto powinno być lśniące i odchodzić od ręki. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
W tym czasie na patelni rozgrzać masło. Wsypać mak i migdały, chwilę prażyć. Wlać mleko, dodać cukier i na małym ogniu podgrzewać całość, aż mak wchłonie płyn. Odstawić do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm. 
Ciasto posmarować białkiem. Na całości rozłożyć masę makową, zostawiając trochę wolnego miejsca wzdłuż górnego - dłuższego boku. 
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Oba końce połączyć tworząc wieniec, który ponacinać promieniście, lekko rozchylając nacięte plastry. 
Wieniec posmarować białkiem, odstawić na 20 minut do napuszenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 40 minut. 
Ostudzić na kratce i posmarować lukrem. 
Smacznego :)

poniedziałek, 22 lutego 2016

Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów





Wzięłam udział w organizowanej na Facebooku akcji Wypiekaniu na śniadanie. Propozycję rzuciła Małgosia z bloga Smaki Alzacji. 
Padło na smarowidło do chleba.  Suszone pomidory, prażony słonecznik, oliwki i kapary. Całość smaczna, ciekawa. Doprawić możemy na swój smak, ja zrobiłam tak jak podano w przepisie. Jedyną zmianą jest u mnie większa ilość słonecznika. Słonecznik uprażyłam, by zyskał więcej aromatu i smaku. Taki lubimy i właśnie w tej postaci dodaję go zawsze do smarowideł i pasztetów. 
Pastę polecam, nam posmakowała i chętnie będziemy do niej wracać. 

Zapraszam :) 

Składniki:
  • słoiczek suszonych pomidorów (300g )
  • 100 g prażonego ziarna słonecznika
  • garść czarnych oliwek (60 g)
  • łyżeczka kaparów
  • garść świeżej bazylii
  • 2 duże łyżki tahini naturalnego
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Ewentualnie doprawić do smaku, choć soli dodawać nie trzeba, to być może będziecie chcieli zaostrzyć nieco smak. 
Smacznego :) 

Razem ze mną udział w akcji wzięli:

piątek, 19 lutego 2016

Zupa meksykańska z klopsikami wołowymi

Aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa meksykańska z klopsikami wołowymi. Podana z dużą ilością sera. Treściwa i konkretna. Lekko pikantna, pełna pachnących przypraw. Jeśli lubicie dania jednogarnkowe, ta zupa jest dla Was. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 zielona papryczka chilii
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 duże pieczarki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól morska, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego

Składniki na klopsiki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz


W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Prażyć przez minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Cebulę, czosnek imbir i papryczkę chilli drobno posiekać, zeszklić na oleju. Wsypać kmin rzymski, paprykę w proszku, zamieszać. Następnie dołożyć pokrojone w kosteczkę papryki i pieczarki. Podsmażyć aż warzywa nieco zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, fasolkę i kukurydzę. Zalać bulionem. Gotować 10 minut na wolnym ogniu.
W między czasie mięso wołowe połączyć z jajkiem, kaszką i przyprawami. Formować niewielkie klopsiki, które kolejno wrzucać do gotującej się zupy. Całość gotować 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z posiekaną kolendrą. 
Smacznego :) 

środa, 17 lutego 2016

Kuleczki z gotowanych ziemniaków

Kuleczki ziemniaczane to u nas częsty dodatek do obiadów. Podane zamiast tradycyjnych ziemniaków lub frytek, świetnie komponują się z rybą lub kurczakiem. 
Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia.
Kuleczki ziemniaczane podaję z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie, lub po prostu z keczupem. 
Zapraszam :) 

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ cebuli
  • 70 g sera cheddar
  • 1 jajko
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia


Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Ser zetrzeć na tarce, ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, przyprawy i mąki. Zagnieść do połączenia składników. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Z gotowej masy formować jednakowej wielkości kuleczki. Obtaczać w jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju, aż się zrumienią. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego :)

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

Chleb pszenny, na drożdżach



Najprostszy z możliwych przepisów na chleb drożdżowy. Jeśli wydaje się Wam, że upieczenie chleba jest trudne i boicie się zakwasu, ten przepis jest dla Was. 
Tajemnica sukcesu tkwi w długim dojrzewaniu zaczynu drożdżowego, który należy przygotować dzień przed pieczeniem i pozostawić na blacie do fermentacji. Dzięki temu upieczony chleb będzie miał miękki i sprężysty miękisz, a skórkę pachnącą i chrupiącą. Zachowa świeżość przez kilka dni, o ile nie zostanie wcześniej zjedzony. 
Koniecznie namawiam do upieczenia. Spróbujcie, a później modyfikujcie go do woli. 
Przepis przygotowany specjalnie do magazynu Kocioł:




Składniki na zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g wody
  • 15 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 ml wody
  • 10 g soli
Składniki zaczynu łączymy w miseczce. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrastania na 12-16 godzin.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w koszyczku do wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy razem z blachą do temperatury 230o. Wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę. Po 10 minutach temperaturę zmniejszamy do 200o i pieczemy jeszcze 40 do 50 minut.
Studzimy na kratce.






środa, 10 lutego 2016

Kuleczki z soczewicy


Aromatyczne kuleczki z soczewicy i sera. Smażone na głęboki tłuszczu. Z wyczuwalnymi przyprawami typowymi dla kuchni indyjskiej. Idealnie smakują podane na ciepło, wówczas ser w środku jest jeszcze płynny. Można zjadać je na samo, lub z sosem na bazie jogurtu. 
Przepis przygotowałam do 9 numeru magazynu Kocioł. Pozostałe przepisy możecie podejrzeć tutaj:





Składniki:

  • 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 100 g sera brie
  • 70 g sera cheddar
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki garam masala
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej


Sery ścieramy na tarce, dodajemy do soczewicy. Przyprawiamy, solą, pieprzem, kminem i garam masala. Całość rozcieramy widelcem na spójną masę. Dłońmi formujemy kuleczki i obtaczamy je w mące. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone kuleczki obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Czynność powtarzamy. 
Podwójne obtoczenie kuleczek w jajku i bułce tartej tak zabezpieczy wnętrze, że ser nie będzie nam wypływał podczas smażenia.
W szerokim rondelku rozgrzewamy olej. Soczewicowe kuleczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gotowe osączamy na papierowym ręczniku.







poniedziałek, 8 lutego 2016

Drożdżowe rogaliki z prażonym jabłuszkiem

Drożdżowe, maślane rogaliki nadziane prażonym jabłuszkiem. Mięciutkie, z delikatną nutką cynamonową. Błyskawicznie znikają :) Zapraszam.




Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g śmietany 18%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
Prażone jabłuszka

  • 350 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
  • 35 g masła
  • szczypta cynamonu
  • 40 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:

  • cukier trzcinowy do obsypania
  • 1 białko


Cukier utrzeć z drożdżami i śmietaną. Odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiać, połączyć z zaczynem, jajkami. Wlać roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie rozpuścić na patelni masło, wrzucić jabłka, posłodzić i doprawić cynamonem. Prażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka odparują.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na stolnicy. Podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować w kształcie koła - mniej więcej 34 cm - wyciąć 8 trójkątów. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta. Na każdym trójkącie ułożyć nadzienie i zwinąć. Ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut do napuszenia. Rogaliki posmarować lekko roztrzepanym białkiem i obficie posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180oC, ok. 20-25 minut. Ostudzić na kratce. 
Smacznego :) 

 


sobota, 6 lutego 2016

Śledzie curry


Śledzie moglibyśmy jeść codziennie. Przepadamy za nimi i nie potrafię się powstrzymać, by nie wypróbować kolejnego przepisu na ich przyrządzenie. 
Na blogu znajdziecie cały szereg propozycji i sposobów podania śledzie (klik). Wszystkie smaczne i warte przygotowania. 
Dziś natomiast zapraszam na śledzie curry, z dużą ilością szczypiorku i ogórkiem konserwowym. Jak wszystkie śledzie, warto przygotować je na dwa dni przed podaniem, by smaki się przegryzły. Polecam :) 

Składniki:
  • 4 filety śledziowe w oleju (na tacce)
  • 10 małych ogóreczków konserwowych 
  • mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Olej, curry, sok z cytryny i cukier trzcinowy połączyć. 
Śledzie osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2-3 cm plastry. 
Małe ogórki pokroić wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w krążki. Szczypiorek siekamy. 
Śledzie,  cebulę i ogórki zalać przygotowaną zalewą. Obsypać obficie szczypiorkiem. Zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki na minimum 1 dobę, najlepiej na 2 dni. 
Smacznego :)



Źródło: Kwestia Smaku

środa, 3 lutego 2016

Cenci - toskańskie faworki

Toskańskie faworki - Cenci. Kruche, chrupiące. Z dodatkiem wina i wzbogacone skórką pomarańczową, obficie obsypane cukrem pudrem. Pyszne :) 
Wykonanie jest proste, choć zagniatanie ciasta może przysporzyć nieco kłopotów początkującym. 
Początkowo ciężko się z nim pracuje, ale w miarę zagniatania zrobi się elastyczne. Ważne jest by ciasto odpoczęło, wtedy bez problemów będzie je można bardzo cienko rozwałkować. 
Zapraszam :)

Przepis dodaję do akcji prowadzonej przez Amber na FB - Faworki, chrust, chruściki!


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka vin santo lub rumu
  • szczypta soli 
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • cukier puder do posypania 
  • olej rzepakowy do smażenia

Z mąki, jajek, roztopionego masła, cukru, wina, skórki pomarańczowej i soli wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.  Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (moje ciasto było niemal przeźroczyste). Ciasto pokroić w szerokie prostokąty. Smażyć na rozgrzanym oleju. 
Usmażone faworki układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :) 

Źródło: Smaki Toskanii, Aleksandra Seghi




poniedziałek, 1 lutego 2016

Muffiny a'la pączki


Mięciutkie i rozpływające się w ustach muffiny, które w internecie krążą jako alternatywa dla pączków. Choć daleko im do naszych, tradycyjnych pączków smażonych, to zdecydowanie warte są upieczenia. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu i polega głównie na połączeniu składników mokrych z suchymi. W kilka minut możemy się zajadać i na pewno nie poprzestaniecie na jednej sztuce. Polecam :)

Składniki: 
ok. dużych 8 sztuk
  • 180 ml mleka
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki konfitury z róży
Dodatkowo:
  • 100 g masła
  • cukier trzcinowy
W jednej misce zmiksować jajka z mlekiem, ekstraktem waniliowym i olejem. W drugiej przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Składniki obu misek połączyć.
Jeśli pieczemy w formie na muffinki, to wykładamy ją papilotkami. Do każdej z nich nakładamy po łyżce ciasta, na to łyżeczkę konfitury i przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut. Do tzw. suchego patyczka. 
Po upieczeniu lekko ostudzić. Każdą muffinę moczyć w roztopionym maśle i obtaczać w cukrze. 
Smacznego :) 

Źródło: Moje Pasje