Drożdżowe, maślane rogaliki nadziane prażonym jabłuszkiem. Mięciutkie, z delikatną nutką cynamonową. Błyskawicznie znikają :) Zapraszam.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g śmietany 18%
- 25 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- szczypta soli
Prażone jabłuszka
- 350 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
- 35 g masła
- szczypta cynamonu
- 40 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- cukier trzcinowy do obsypania
- 1 białko
Cukier utrzeć z drożdżami i śmietaną. Odstawić na 15 minut,
by zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiać, połączyć z zaczynem, jajkami. Wlać
roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do
podwojenia objętości.
W tym czasie rozpuścić na patelni masło, wrzucić jabłka,
posłodzić i doprawić cynamonem. Prażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka
odparują.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na stolnicy. Podzielić na dwie
równe części, każdą z nich rozwałkować w kształcie koła - mniej więcej 34 cm - wyciąć 8 trójkątów. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta. Na każdym
trójkącie ułożyć nadzienie i zwinąć. Ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut do
napuszenia. Rogaliki posmarować lekko roztrzepanym białkiem i obficie posypać
cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180oC, ok. 20-25 minut.
Ostudzić na kratce.
Smacznego :)
Cudownie pulchniutkie, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńTakiego rogalika to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńU mnie też by szybko znikały :)
OdpowiedzUsuńSkoro błyskawicznie znikają,to muszą być albo bardzo smakowite,albo...bardzo szybko biegają:)))Stawiam na to pierwsze:)
OdpowiedzUsuńAle śliczne,pysznie nadziane.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliczki .... :)
OdpowiedzUsuńMoj synek powiedzialby:pychotka!!!Zgadzam sie z tym!
OdpowiedzUsuńPychotka, przepadam za nimi!
OdpowiedzUsuńporywam jednego do herbatki :)
OdpowiedzUsuńmmm.. smak dzieciństwa.. mleko, jabłuszka, bułeczki drożdżowe... jaaaj <3 i ten zapach podczas pieczenia!
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki, szybko by u mnie zniknęły :)
OdpowiedzUsuń