Aromatyczne kuleczki z soczewicy i sera. Smażone na głęboki tłuszczu. Z wyczuwalnymi przyprawami typowymi dla kuchni indyjskiej. Idealnie smakują podane na ciepło, wówczas ser w środku jest jeszcze płynny. Można zjadać je na samo, lub z sosem na bazie jogurtu.
Przepis przygotowałam do 9 numeru magazynu Kocioł. Pozostałe przepisy możecie podejrzeć tutaj:
Składniki:
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 100 g sera brie
- 70 g sera cheddar
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki garam masala
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
- olej
Sery ścieramy na tarce,
dodajemy do soczewicy. Przyprawiamy, solą, pieprzem, kminem i garam masala. Całość
rozcieramy widelcem na spójną masę. Dłońmi formujemy kuleczki i obtaczamy je w
mące. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone kuleczki obtaczamy w
rozkłóconym jajku i bułce tartej. Czynność powtarzamy.
Podwójne obtoczenie kuleczek w jajku i bułce tartej tak zabezpieczy wnętrze, że ser nie będzie nam wypływał podczas smażenia.
W szerokim rondelku
rozgrzewamy olej. Soczewicowe kuleczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do
zrumienienia. Gotowe osączamy na papierowym ręczniku.
Mega smacznie wyglądają, aż chce się je zjeść od razu :)
OdpowiedzUsuńW przekroju wyglądają, jak niebo<3
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe te kuleczki. Z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają znakomicie, takie kotleciki to idealna przekąska :)
OdpowiedzUsuńw przekroju są znakomite!
OdpowiedzUsuńFajowe.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tymi kuleczkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te kuleczki:)) Szczególnie gdy się je przekroi zaskakują.
OdpowiedzUsuńMuszą znakomicie smakować:)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Akurat mam czerwoną soczewicę :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie przepis dla mnie :)
OdpowiedzUsuńFajne kuleczki, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMmm, ten płynny ser... Poezja :)
OdpowiedzUsuń