Śledzie moglibyśmy jeść codziennie. Przepadamy za nimi i nie potrafię się powstrzymać, by nie wypróbować kolejnego przepisu na ich przyrządzenie.
Na blogu znajdziecie cały szereg propozycji i sposobów podania śledzie (klik). Wszystkie smaczne i warte przygotowania.
Dziś natomiast zapraszam na śledzie curry, z dużą ilością szczypiorku i ogórkiem konserwowym. Jak wszystkie śledzie, warto przygotować je na dwa dni przed podaniem, by smaki się przegryzły. Polecam :)
Składniki:
- 4 filety śledziowe w oleju (na tacce)
- 10 małych ogóreczków konserwowych
- mała cebula
- pęczek szczypiorku
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Śledzie osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2-3 cm plastry.
Małe ogórki pokroić wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w krążki. Szczypiorek siekamy.
Śledzie, cebulę i ogórki zalać przygotowaną zalewą. Obsypać obficie szczypiorkiem. Zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki na minimum 1 dobę, najlepiej na 2 dni.
Smacznego :)
Źródło: Kwestia Smaku
Jako śledzziolubna mówię wielkie tak!:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dobry sledzik! Takich jeszcze nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńPowiem krótko... pysznie wyglądają Twoje śledziki. Uwielbiam śledzie na różne sposoby i różne smaki :)
OdpowiedzUsuńmniam! :) bardzo smaczne śledzie, a curry uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńciekawe smaki i tak narobiłaś Łucja smaka na śledzia przed snem ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością super smakują :-) lubię smak curry w daniach :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała takim śledzikiem :)
OdpowiedzUsuńsmacznyrezultat.blogspot.com- klik!
ja też lubię śledzie. wyglądają pysznie:-)
OdpowiedzUsuńJa lubię śledzie, każdy nowy przepis mile widziany :))
OdpowiedzUsuńŚwietne śledzie :)
OdpowiedzUsuń