expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 6 lutego 2016

Śledzie curry


Śledzie moglibyśmy jeść codziennie. Przepadamy za nimi i nie potrafię się powstrzymać, by nie wypróbować kolejnego przepisu na ich przyrządzenie. 
Na blogu znajdziecie cały szereg propozycji i sposobów podania śledzie (klik). Wszystkie smaczne i warte przygotowania. 
Dziś natomiast zapraszam na śledzie curry, z dużą ilością szczypiorku i ogórkiem konserwowym. Jak wszystkie śledzie, warto przygotować je na dwa dni przed podaniem, by smaki się przegryzły. Polecam :) 

Składniki:
  • 4 filety śledziowe w oleju (na tacce)
  • 10 małych ogóreczków konserwowych 
  • mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Olej, curry, sok z cytryny i cukier trzcinowy połączyć. 
Śledzie osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2-3 cm plastry. 
Małe ogórki pokroić wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w krążki. Szczypiorek siekamy. 
Śledzie,  cebulę i ogórki zalać przygotowaną zalewą. Obsypać obficie szczypiorkiem. Zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki na minimum 1 dobę, najlepiej na 2 dni. 
Smacznego :)



Źródło: Kwestia Smaku

10 komentarzy:

  1. Jako śledzziolubna mówię wielkie tak!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak dobry sledzik! Takich jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem krótko... pysznie wyglądają Twoje śledziki. Uwielbiam śledzie na różne sposoby i różne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! :) bardzo smaczne śledzie, a curry uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe smaki i tak narobiłaś Łucja smaka na śledzia przed snem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością super smakują :-) lubię smak curry w daniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też lubię śledzie. wyglądają pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię śledzie, każdy nowy przepis mile widziany :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU