W cotygodniowym Wypiekaniu na śniadanie upiekliśmy bułeczki do burgerów. Lekkie i puszyste bułki, dzięki którym możemy w domu przygotować doskonałe hamburgery. Niewiele pracy a wiemy co jemy i każdy może sobie zrobić takiego jak lubi i z tym co lubi. Zapraszam :)
Składniki na 12 bułeczek:
Zaczyn
-
340g pszennej białej mąki chlebowej - u mnie typ 650
-
2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)
-
340g ciepłego mleka (35-38C)
Składniki dokładnie połączyć, przykryć folią spożywczą i
zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien
potroić swoją objętość).
Składniki na ciasto właściwe:
-
215 g pszennej białej mąki chlebowej
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki cukru
-
2 żółtka
-
5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
Dodatkowo:
-
1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwa - u mnie łyżka wody
-
sezam do posypania bułek
Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrobić miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15
minut, ręcznie przez 30 minut. Powinno być mocno napowietrzone.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionej misy, zakryć folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi
rozciągnąć na prostokąt o grubości około 1.5 cm i podzielić na 12 mniejszych
prostokątów.
Formować dobrze naciągnięte bułki (tutaj jest pokazane jak formować bułeczki by ładnie wyrosły i zachowały okrągły kształt) i układać je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć luźno folią i zostawić na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
Każdą bułkę posmarować dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać ziarnem sezamowym.
Piec przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane. Studzić na kratce.
Domowy hamburger
Składniki na 12 hamburgerów:
- kg mięsa wołowego - u mnie pół na pół wołowe i wieprzowe
- 4 łyżki ulubionej musztardy
- 3 małe cebule
- 2 jajka
- młotkowany pieprz z kolendrą Kamis
- sól morska Kamis
Mięso umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać. Zmielić wszystko razem w maszynce do mięsa. Dodać jajka, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrobić. Uformować kotlety, przykryć folią i wstawić do lodówki.
Składniki na sos majonezowo-musztardowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- kilka gałązek koperku
- sól morska Kamis
- pieprz kolorowy Kamis
Majonez, jogurt i musztardę połączyć. Dodać posiekany koperek. Sos wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodatkowo:
- kilka ogórków konserwowych
- czerwona cebula
- kilka liści sałaty, u mnie szpinaku
- pomidor
- keczup
- ser żółty w plasterkach
- bardzo cienko pokrojony boczek
Ogórki, cebulę i pomidor pokroić w plasterki. Boczek usmażyć na suchej patelni na chrupiąco. Sałatę umyć, osuszyć.
Hamburgery smażyć na lekko naoliwionej patelni. Bułki przekroić wzdłuż i podgrzać na suchej patelni z obu stron. Ciepłą bułkę posmarować sosem, na to kłaść sałatę, ogórki. Następnie gorący kotlet, ser, boczek, pomidor, cebula, keczup, sałata i posmarowaną sosem drugą część bułki. Od razu podawać.
Smacznego :)
Razem ze mną piekli:
Bułeczki dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba: