W cotygodniowym Wypiekaniu na śniadanie upiekliśmy bułeczki do burgerów. Lekkie i puszyste bułki, dzięki którym możemy w domu przygotować doskonałe hamburgery. Niewiele pracy a wiemy co jemy i każdy może sobie zrobić takiego jak lubi i z tym co lubi. Zapraszam :)
Składniki na 12 bułeczek:
źródło: Around the kitchen table
Zaczyn
- 340g pszennej białej mąki chlebowej - u mnie typ 650
- 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10g drożdży świeżych)
- 340g ciepłego mleka (35-38C)
Składniki dokładnie połączyć, przykryć folią spożywczą i
zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien
potroić swoją objętość).
Składniki na ciasto właściwe:
- 215 g pszennej białej mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek wymieszane za 2 łyżkami jasnego piwa - u mnie łyżka wody
- sezam do posypania bułek
Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrobić miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15
minut, ręcznie przez 30 minut. Powinno być mocno napowietrzone.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionej misy, zakryć folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi
rozciągnąć na prostokąt o grubości około 1.5 cm i podzielić na 12 mniejszych
prostokątów.
Formować dobrze naciągnięte bułki (tutaj jest pokazane jak formować bułeczki by ładnie wyrosły i zachowały okrągły kształt) i układać je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć luźno folią i zostawić na 2 - 2.5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
Każdą bułkę posmarować dwukrotnie jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać ziarnem sezamowym.
Piec przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane. Studzić na kratce.
Domowy hamburger
Składniki na 12 hamburgerów:
- kg mięsa wołowego - u mnie pół na pół wołowe i wieprzowe
- 4 łyżki ulubionej musztardy
- 3 małe cebule
- 2 jajka
- młotkowany pieprz z kolendrą Kamis
- sól morska Kamis
Składniki na sos majonezowo-musztardowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- kilka gałązek koperku
- sól morska Kamis
- pieprz kolorowy Kamis
Majonez, jogurt i musztardę połączyć. Dodać posiekany koperek. Sos wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodatkowo:
- kilka ogórków konserwowych
- czerwona cebula
- kilka liści sałaty, u mnie szpinaku
- pomidor
- keczup
- ser żółty w plasterkach
- bardzo cienko pokrojony boczek
Ogórki, cebulę i pomidor pokroić w plasterki. Boczek usmażyć na suchej patelni na chrupiąco. Sałatę umyć, osuszyć.
Hamburgery smażyć na lekko naoliwionej patelni. Bułki przekroić wzdłuż i podgrzać na suchej patelni z obu stron. Ciepłą bułkę posmarować sosem, na to kłaść sałatę, ogórki. Następnie gorący kotlet, ser, boczek, pomidor, cebula, keczup, sałata i posmarowaną sosem drugą część bułki. Od razu podawać.
Smacznego :)
Razem ze mną piekli:
Dobrafka z blogu Bona Apetita
Kinga z blogu Małe kulinaria
Wiosenka z blogu Eksplozja smaku
Bernika z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Magda z bloga Z miłości do słodkościAgata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z bloga Przy kubku kawy
Iza z bloga Smaczna Pyza
Bułeczki dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba:
burgery domowe <3 <3
OdpowiedzUsuńwiedziałaś jak wywołac u mnie ślinotok!!
jestem już po śniadaniu ale na widok takiego hamburgera moje ślinianki zwariowały :)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda!!
dziękuję :)
UsuńAle wypas! :) Zapisuję do zrobienia.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJa też je piekłam;)) Musze jeszcze tylko dodać na bloga;) Ale moje burgery nie są tak bogate jak Twoje;)) Są przepyszne!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, są przepyszne :)
UsuńDomowe bułki hamburgerowe naprawdę warto zrobić, bo są przepyszne, a Twoje wyglądają świetnie, no i te burgery... mniam!
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszły nie ma jak od czasu do czasu zrobić sobie domowego fast food`a
OdpowiedzUsuńpiękny ten hamburger :)
OdpowiedzUsuńWielki! Już bym się w niego wgryzła :)
OdpowiedzUsuńJak malowane!
OdpowiedzUsuńŁucjo-bułki wzorcowe, a hamburger bardzo apetyczny :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Doskonałe!
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, a ten hamburger jak smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńpychotka ! chętnie bym zjadła no, ale niestety......!
OdpowiedzUsuńte bułeczki są przecudne, jak z obrazka :-) zdecydowanie muszę takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym wszamała takiego burgera
OdpowiedzUsuńŚliczne i bardzo smakowite te bułeczki.
OdpowiedzUsuńburger pierwsza klasa!:)
OdpowiedzUsuńOjoj! Jakie mega pełne pszności! Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńBułeczki jak malowane:-) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)
OdpowiedzUsuńBaaardzo apatyczne,a ja bez śniadania ;-) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNo pięknie. I po co ja Cię odwiedziłam? Po to chyba tylko, żeby narobić sobie ogromniastej ochoty na takiego pięknego i pysznego burgera :-)
OdpowiedzUsuń:D Nie żałuj sobie !
Usuńpyszne bułeczki :) do następnego wypiekania !
OdpowiedzUsuńjakie krągłe i rumiane! pięknie Ci się upiekły
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :)
UsuńIdealne! Masz talent do pieczenia pieczywa :D
OdpowiedzUsuńOlu dziękuję :)
UsuńPrzepyszne bułeczki, to już drugi przepis , na który dziś trafiłam, ale ten Twój absolutnie zmusza mnie do zrobienia, zdjęcia tak sugestywne,że mi się chce jeść patrząc na to , co do bułeczek napakowałaś.
OdpowiedzUsuńIdealne! a tym hamburgerem to mnie powaliłaś-domowe fast foody cenię sobie bardzo:)
OdpowiedzUsuńgenialnie ci wyszły, miło było razem piec.
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki chodzą za mną do dawna ale wena mnie opadła do pieczenia bułek. Hamburger idealny ha ha i jaki dostojny
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułeczki do burgerów, no i ten Twój burger - wow! :)
OdpowiedzUsuńŁucjo, piękne są te bułeczki i Twój burger, mniam!:)
OdpowiedzUsuńMega olbrzym ten burger:) wspaniale się wypiekły Twoje bułeczki:) dzięki za kolejny wspólny raz:))
OdpowiedzUsuńSuper buły!
OdpowiedzUsuń