Miałam wielką ochotę na coś słodkiego :) Najlepiej drożdżowego, ale nie chciało mi się czekać aż ciasto wyrośnie. Wtedy przypomniałam sobie o cieście, który kilka dni temu przedstawiła na blogu Kamila z Ogrodów babilonu. Posadziłam dzieci na blacie by mogły odmierzać mąkę i cukier. Po kilku minutach ciasto było już w piekarniku.
Jest lekkie, puszyste i wilgotne od bardzo dużej ilości owoców. Góra pokryta rumianymi, chrupiącymi płatkami migdałowymi. Zachwyciło nas i zdecydowanie będziemy do niego wracać. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
u mnie forma o średnicy 23 cm.
- 650 g rabarbaru
- 115 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- cukier puder do oprószenia
Rabarbar obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól.
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno jajka, następnie ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie masę połączyć z rabarbarem. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta oprószyć płatkami migdałowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 60 minut (piekłam dłużej) do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasto wyszło Wam fantastycznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie -tak to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńJa w zeszłym roku dopiero zasadziłam rabarbar i dopiero bedzie jak urośnie...
Rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda,malo pomocnicy spisali się na 5.z plusem:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMoże mała wymiana?? ja Ci dam czekoladowe a Ty mi to;)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe ,choć środek wygląda jak przełożony masą ,a nie całość zmieszana z ciastem.
OdpowiedzUsuńO TAKIE CIACHA TO JA TEŻ LUBIĘ, MEGA OWOCOWE I NIE SUCHE:-)
OdpowiedzUsuńoj, oj... <3
OdpowiedzUsuńzakochana do cna :)
Aż się prosi aby zjeść! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis na szybkie ciacho:) takiego jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńpyszności!:) i z moim kochanym rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! a te migdały na wierzchu mmm :-)
OdpowiedzUsuńAż prosi się o zrobienie :D mniammm
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, tylko nie bardzo mi pasuje nazwa, że to ciasto francuskie :) dla mnie to ciasto ucierane
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Mmmm...
OdpowiedzUsuńCiasto pycha rabarbar uwielbiam nawet cukru nie muszę mieć do niego.
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar i wszystkie z nim wypieki! Porywam kawałeczek...;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, wilgotne w środku, takie lubię :)
OdpowiedzUsuń