Moja niezastąpiona pomocnica pomagała mi dziś przy obieraniu pieczarek. Wspominałyśmy jak to tydzień wcześniej Zuzia obierała grzybki z dziadkiem. Zapytałam ją, jakie grzyby dziadek nazbierał, ona oczywiście nie pamiętała nazw, wiec ja podpowiadam że były opieńki i prawdziwki, na co ona mówi że te brązowe to były "kaloszki" :D !!! Okazało się że Zuzia zna tylko jedne grzybki - "kaloszki".
Polecamy pyszny krem z cukini z dodatkiem pieczarek. Jedna z naszych ulubionych zup kremowych :)
Składniki:
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 700 g cukinii
- 400 ml bulionu warzywnego
- listek laurowy
- sok z cytryny
- 150 g topionego serka śmietankowego
- sól, pieprz
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć. Czosnek i cebulę posiekać i podsmażyć na oleju pozostałym ze smażenia pieczarek, po czym przełożyć je do garnka, dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz część pieczarek. Całość zalać bulionem, dolewając jeszcze 200 ml wody. Wcisnąć sok z cytryny, wrzucić listek laurowy, doprawić solą i pieprzem, gotować 15 minut. Wyjąć listek i wszystko zmiksować. Dodać pokrojony serek topiony i podgrzewając zupę na małym ogniu mieszać aż serek się rozpuści.
Zupę podawać z grzankami i wcześniej odłożonymi pieczarkami.
Smacznego :)
Źródło: Przy kuchennym stole