expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 27 października 2012

Chleb pełnoziarnisty




Świeżutki, pachnący, z chrupiącą skórką.  Chlebek ten piekę bardzo często od wielu miesięcy. Zmieniając rodzaje mąki i ziaren za każdym razem zjadamy inne pyszne i zdrowe pieczywo. Jeśli cukier zastąpicie fruktozą będzie to doskonały chleb dla osób na diecie Montignaca.


Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży (daję 7 g suszonych)
  • 350 ml maślanki
  • trochę cukru (daję 2 łyżeczki)
  • 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie po 250 g orkiszowej pełnoziarnistej i pszennej pełnoziarnistej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ulubione ziarna
Drożdże wymieszać z maślanką i cukrem. Dodać mąkę i sól, ulubione ziarna i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, po czy włożyć do formy (keksówki) obsypanej mąką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować letnią wodą i posypać ziarnami.
Piec z parą wodną w temperaturze 220° C ok 1 godziny. (stopień niżej niż chleb postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą)

Ja ten chlebek piekę w maszynie do chleba. Wrzucam do maszyny wszystkie składniki, najpierw mokre potem suche a na końcu drożdże. Nastawiam program WHOLE WHEAT (pieczywo razowe)  i gotowe :) ziarna wsypuję po sygnale dźwiękowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU