Pasty z dodatkiem ciecierzycy pojawiały się już na blogu, dlatego nie mogło zabraknąć również przepisu na tradycyjny hummus.
Hummus - pasta z ciecierzycy, czosnku i soku z cytryny, która ostatnio zawładnęła polską kuchnią i można ją dostać praktycznie w każdym sklepie. To dobrze! Hummus jest zdrowy, lekki i bogaty w biało. Z powodzeniem zastępuje mięso. Przy tym jest na tyle prosty, że bez problemu przygotujecie go sobie w domu. Nie wymaga skomplikowanych, trudno dostępnych składników. Doskonale urozmaica kanapki, wrapy i placuszki. Świetnie smakuje z warzywami świeżymi, grillowanymi i kiełkami. U mnie często ląduje na krakersach i podawany jest jako przekąska na imprezach.
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy
2-3 łyżki zimnej wody - może być woda z gotowania ciecierzycy
2 ząbki czosnku,
2 - 3 łyżki pasty tahini*
sok z jednej cytryny
łyżeczka soli
oliwa do polania gotowego hummusu
Ciecierzycę, posiekany czosnek i pastę tahini miksuję na gładko. Dodaję sok z cytryny - najpierw połowę, wodę, i część soli. Miksuję do uzyskania kremowej konsystencji. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej soku z cytryny i soli. Przekładam do pojemniczka i polewam oliwą. Tak przygotowaną pastę przechowuję w lodówce ok. 4 dni.
Smacznego :)
* Tahini zazwyczaj przygotowuję sama. Podprażam delikatnie ziarenka sezamu na suche patelni. Następnie cierpliwie miksuję sezam do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dla ułatwienia można dolać odrobinę zimnej wody, lub oliwy tłoczonej na zimno.