Krucha tarta z figą, kozim serem, długo dojrzewającą szynką i orzechami. Całość skropiona miodem i cytryną. Idealne połączenie smaków od którego osobiście nie potrafię się oderwać. Jednak jeśli ktoś nie przepada za kozim serem, niech zastąpi go innym lub pominie całkowicie. Smacznego :)
Składniki na kruchy spód:
- 165 g mąki
- 110 g masła
- 70 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 4 figi
- 100 g koziego serka
- garść orzechów włoskich
- kilka plasterków szynki długo dojrzewającej
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- garść świeżej rukoli
- świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć w formie. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnem fasoli.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 20 minut. Następnie ściągnąć papier i dopiekać, aż się zrumieni.
Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojone w plasterki figi, szynkę, kozi serek i orzechy.
Oliwę, sok z cytryny i miód połączyć. Skropić tartę.
Piec w 180 stopniach, do momentu zapieczenia sera (ok. 10 minut). Przed podaniem obficie obsypać rukolą i skropić pozostały sosem cytrynowo-miodowym.
Smacznego :)