Delikatnie maślany i pachnący czosnkiem drożdżowy chlebek ze szpinakiem. Formowany tak, by można było sobie poszczególne kawałki odrywać. Wspaniale smakuje jako dodatek do grilla, świeżej sałaty, lub zjadany na samo, ot tak po prostu. Polecam :)
Składniki:
Na dwa nieduże chlebki pieczone w formie z kominem
- 50 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 110 ml wody
- 600 g mąki
- 180 g mielonego twarogu
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 150 g masła
- 6 ząbków czosnku
- 100 g szpinaku
- 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i wodą. Odstawić na 15 minut, by zaczyn ruszył.
Mąkę przesiać, dodać jajka, twaróg, sól i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
W tym czasie roztopić masło, połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić solą. Szpinak drobno pokroić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 40x30 cm. Na cieście rozsmarować masę maślano-czosnkową i posypać szpinakiem. Pokroić na 5 pasów wzdłuż dłuższego boku. Pasy kolejno układać na sobie, a następnie kroić w 7 cm porcje.
Formę wysmarować masłem i ułożyć w niej porcje ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni, przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu odczekać 10 minut i wyłożyć chlebek na talerz.
Smacznego :)
Fajny jest ten Twój chlebuś. Wygląda ciekawie i pewnie smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny chlebek, ale w wersji na słodko, twoja ze szpinakiem na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, odrywałabym po kawałeczku!
OdpowiedzUsuńsuper chlebek :) odrywany bardzo lubię w wersji wytrawnej :)
OdpowiedzUsuńSuper:-)
OdpowiedzUsuńCoś pięknego...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :) Kusisz Łucjo :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńCiekawy ,muszę coś drożdżowego upiec,bo uwielbiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuń