Chcąc upiec chleb weselny, przekopałam wzdłuż i wszerz internet by znaleźć przepis i jakiekolwiek wskazówki jak się za to zabrać, od czego zacząć. Nie miałam pojęcia czy dekorację robi się przed pieczeniem czy już po upieczeniu. Jedyne co znalazłam to piękne zdjęcia, ogólne opisy i nic więcej. Przepisów brak! Na dwóch blogach znalazłam jeden przepis, ponieważ dziewczyny wspólnie piekły, ale przepis był na chleb na zakwasie a mi zależało na prostym przepisie na chleb drożdżowy.
Ostatecznie zdecydowałam się na najprostszy na świecie polski chleb pszenny. Zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego* precyzuje, że jest to chleb produkowany na drożdżach, formowany na deskach lub w formach. Ma różne kształty. Do podsypywania zaleca się otręby pszenne lub mąkę ziemniaczaną, ewentualnie mąkę żytnią.
Chleb bardzo dobrze się wyrabia, ładnie rośnie i nie powinien pękać podczas pieczenia.
Z przepisem na masę do ozdabiania przyszły mi z pomocą dziewczyny z bloga Przepisy Aleksandry. Za co pięknie dziękuję.
Zapraszam :)
Składniki na duży chleb weselny:
- 1 kg mąki pszennej, typ 850 (u mnie 900 g mąki pszennej typ 650 i 100 g mąki pszennej razowej)
- 10-15 g soli (dałam 10 g)
- 5-10 g suszonych drożdży (u mnie 10 g)
- ok. 600 ml wody
- w razie potrzeby kwas mlekowy (pominęłam)
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Dodając stopniowo wodę zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. (ilość wody uzależniona jest od rodzaju użytej mąki). Zagniatać ok 10 minut, by ciasto było sprężyste, łatwo się formowało i ułożone na blacie zachowywało kształt. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrastania. Po 45 minutach ciasto lekko odgazować.
Wyrośnięte chwilę wyrobić, odciąć porcję mniej więcej 700 g i uformować z niej okrągły dobrze naciągnięty bochenek, ułożyć na posmarowanej olejem rzepakowym blaszce. Z pozostałej porcji uformować 3 równej długości wałeczki, z których zapleść warkocz i opleść nim chleb. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrastania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 i dopiekać przez 40-50 minut. Upieczony chleb opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Składniki na ciasto ozdobne:
- 200 g ciepłej wody
- 150 g soli
- ok. 500 g mąki pszennej
Sól rozpuścić w ciepłej wodzie. Stopniowo dodawać mąkę, ponieważ i w tym wypadku jej ilość będzie uzależniona od jakości mąki. U mnie wystarczyło nieco ponad 300 g.
Gotowe ciasto przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku i wyciągać tylko tyle ile potrzebne jest do wykonania poszczególnych elementów. Masa jest elastyczna i bardzo dobrze się nią modeluje, ale szybko wysycha.
Wykonane dekoracje przyklejać do chleba używając jajka. Na koniec dekoracje i chleb posmarować jajkiem i zapiec do lekkiego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
* Zarządzenie Ministra Handlu
Wewnętrznego z dnia 11 maja 1959 r. w sprawie zużycia surowców
(receptury) przy produkcji pieczywa piekarniczego. Monitor Polski 1959, Nr 59, poz. 290, tom 1
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej, (u mnie 450 g mąki pszennej typ 650 i 50 g mąki pszennej razowej)
- ok. 300 ml wody
- łyżeczka soli
- 5-7 g suchych drożdży
Mąkę
przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Dodając stopniowo wodę zagnieść
gładkie, elastyczne ciasto. (ilość wody uzależniona jest od rodzaju
użytej mąki). Zagniatać ok 10 minut, by ciasto było sprężyste, łatwo się
formowało i ułożone na blacie zachowywało kształt. Przykryć folią
spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrastania. Po 45 minutach ciasto
lekko odgazować. Wyrośnięte chwilę wyrobić i
uformować z okrągły dobrze naciągnięty bochenek, który ułożyć na
posmarowanej olejem rzepakowym blaszce.
Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrastania.
Przed wstawieniem do piekarnika chleb posmarowałam rozkłóconym jajkiem i obsypałam makiem.
Przed wstawieniem do piekarnika chleb posmarowałam rozkłóconym jajkiem i obsypałam makiem.
Piec
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po 10 minutach temperaturę
zmniejszyć do 180 i dopiekać ok. 40 minut. Upieczony chleb opukany
od spodu wyda głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Przepis dodaje do akcji:
chlebek wyszedł przepięknie!!!!
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie czy do tego chlebka mogę użyć zwykłych drożdży , tylko
Usuńile g ??? :)))
Oczywiście, suszone drożdże można zastąpić świeżymi. Daje się ich jeszcze raz tyle co suszonych, czyli w pierwszym chlebie byłyby to ok. 20 g, a w drugim ok. 15 g. Wcześniej zrób rozczyn. Rozkrusz drożdże, rozmieszaj z ciepłą wodą i łyżką mąki. Odstawi na 20 minut pod przykryciem by drożdże ruszyły :)
UsuńDziękuję ślicznie za odpowiedź i radę :)
UsuńA mąkę pszenną razową jaki typ Pani daje ??:)
mąka pszenna to typ 650 czy 850 ?
i jaki typ mąki pszennej razowej ???
I kolejne pytanie czy można zrobić chleb np. tylko z mąki pszennej typ 850 ?
Zapomniałaś dodać, że ten chlebek piekłaś dla młodszego brata :P
OdpowiedzUsuńno i dla mnie :D jest naprawdę piękny i dziękujemy!
Alex
No tak :) Cieszę się że się podobał!
UsuńPrzepięknie wyrzeźbiony! *.*
OdpowiedzUsuńŁucjo-jesteśmy pod wrażeniem Twoich umiejętności :) Chleb wygląda pięknie, wręcz zachwyca swoimi dekoracjami. Prawdziwie weselny :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Na prawdę jest piękny !!!
OdpowiedzUsuńT.C.
Pięknie wygląda, ta dekoracja jest świetna!
OdpowiedzUsuńŁucjo, szacun:-) Po prostu mistrzostwo:-)
OdpowiedzUsuńOzdobiony przepięknie, smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWow ! Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńWow! Cudownie to wygląda, masz talent :)
OdpowiedzUsuńPiekny :) mistrzostwo świata, nie mogę wyjść z podziwu.....
OdpowiedzUsuń....ozdoby fantastyczne, no nie dziwię się, że się podobał :)))
Szkoda że ja już po ślubie bo zamówiłabym u Ciebie takie cudeńko. Przepięknie go ozdobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :) Gratuluję wspaniałego wypieku :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, nie potrafię ozdabiać, więc pozostaje mi podziwiać :)
OdpowiedzUsuńBardzo misterne wykonanie! Gratuluję :)
OdpowiedzUsuńAle się rozkręciłaś dziewczyno. Podziwiam:)
OdpowiedzUsuńJak będę w potrzebie, to już wiem gdzie zamówić :D
OdpowiedzUsuńAgatko z miłą chęcią :)
UsuńŁucjo, chleb piękny, bardzo polski, ładnie się nazywa, życzę Ci pierwszego miejsca w konkursie.
OdpowiedzUsuńJa zgłosiłam swoją gotowość w rywalizacji, ale jak widzę nie mam szans, więc zrezygnuję.
Bożenko absolutnie nie możesz zrezygnować! Czekam na każdy przepis w tej akcji by później piec polskie chleby! W sieci nie łatwo o przepis na prawdziwie polski chleb!
UsuńFantastyczny! Jeszcze nie widzialam takiego chleba. Male dzielo sztuki... :)
OdpowiedzUsuńChyba nie ma wątpliowści,że to polski chleb!
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiony.
I jak doczytałam był upieczony dla kogoś,czyli jak najbardziej weselny.
POzdroweinia!
Właśnie takiego przepisu szukałam. Chleb prezentuje się świetnie, szczególnie podobają mi się ozdoby.
OdpowiedzUsuńAle piekny;))) Moja mama też piecze chleby weselne;))
OdpowiedzUsuńCudny!
OdpowiedzUsuńJest piękny, aż brak mi słów :))
OdpowiedzUsuńZdolna z Ciebie bestia!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne chleby, takimi bochnami można witać gości:). Naprawdę nie wiem, który mi się bardziej podoba, czy ten z ozdobami, czy ten "zwykły", udekorowany makiem i z popękaną, rumianą skórką, ach...
OdpowiedzUsuńaż słów brak!!! chleb jest przepięknie wykonany i tak efektowny
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że chlebek tak się Wam spodobał :) Dziękuję za wszystkie miłe komentarze!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco! Wielkie brawa :)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda idealnie, każda młoda para byłaby zachwycona takim cudem. Ja ze swojego chleba weselnego mam do dziś kilka różyczek chociaż minęło już prawie 11 lat.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
mmmm.. po zdjęciach widać, że miałaś prawdziwą ucztę!
OdpowiedzUsuńTen chleb wygląda bosko! Na pewno zrobię taki normalny, bez dekoracji! Jestem pod wrażeniem ogromnym Twoich zdolności plastycznych :)
OdpowiedzUsuńchlebek cudeńko, to jest dzieło sztuki :) gratuluje!
OdpowiedzUsuńWooow, jak misternie ozdobiony:-)
OdpowiedzUsuńOMG! Wygląda to fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńJest przepiękny!!!!
OdpowiedzUsuńWitam...dzieci poprosily mnie abym upiekla chleb na ich slub czyli na przywitanie mlodej pary.Mam taki sam problem bo znalazlam rozna przepisy na rozne chleby(sama pieke juz pare lat na zakwasie) ale na wesele nie ma przepisow.Twoj chlebek wyglada super a wiec z Twoim mam juz dwa przepisy I na nastepny tydzien biore sie do roboty I pieke.Wesele mam dopiero za dwa miesiace ale trzeba zaczac aby pozniej wybrac ktory I jak piec....Twoj jest fantastyczny i teraz juz wiem kiedy dekorowac bo tez sie zastanawialam .....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój przepis będzie pomocny! Życzę powodzenia i pozdrawiam!
UsuńJuz jest w piecu,najwiecej zabawy jest ze zdobieniem.Zrobilam rozyczki,ptaszki,kisc winogron I jakies listki.Teraz czekam na efekt,strach sie bac...hihihi.....
OdpowiedzUsuńJuz upieczony....powiem tyle EXTRA.....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńNastepny pieke za dwa tygodnie,musze zrobic taki ktory bedzie najlepszy....
UsuńWitam kiedy nakleic ozdoby na chleb ? Przed pieczeniem czy pod koniec pieczenia chleba ?
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu nałożyć ozdoby przyklejając je białkiem i następnie zapiec w piekarniku do zrumienienia.
UsuńJak dlugo w piekarniku piec z ozdobami?
UsuńDzieki
Pozdrawiam
Chleb dekorujemy kiedy już jest upieczony, później wstawiamy tylko na chwilę, do zrumienienia ozdoby. Nie wiem, trzeba obserwować. Być może 10 minut wystarczy
UsuńCzy mozna upiec chleb weselny na mace 650 czy nie wyjdzie? I ile mmiej wiecej taki chleb wazy?
OdpowiedzUsuńWyjdzie, być może będzie trzeba podsypać go mąką, gdyby za mocno się kleił.
OdpowiedzUsuńWaga to ok 1,5 kg.
Dziękuję za informację. Będę musiala sprobowac upiec.
Usuń