Proste placuszki z cukinii. Kilka składników, niewiele pracy, a efekt bardzo satysfakcjonujący :) Należą do naszych ulubionych i bez nich nie wyobrażam sobie lata. Przy plackach trzeba pamiętać by bardzo dokładnie odcisnąć cukinię z wody, wtedy nie trzeba będzie dawać za dużo mąki. Lubimy dosypywać do nich ziaren słonecznika, lub sezamu. Najlepiej smakują podane z pomidorami i cebulką.
Zapraszam :)
Składniki:
- 2-3 cukinie, ok. 1 kilogram
- 2 marchewki
- cebula
- 3 jajka
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 4 - 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Osolić płaską łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut, by cukinia puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odcisnąć. Wodę wylać. Do odciśniętej cukinii zetrzeć obraną marchewkę i cebulę. Natkę posiekać drobno i dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i gałką. Dodać jajka, słonecznik, śmietanę i mąkę. Połączyć.
Na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego smażyć placuszki, gdy się zrumienią przewracać na drugą stronę. Po usmażeniu osączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sałatką z pomidorów, sosami jogurtowymi, mięsem i z czym tylko chcecie :)
Smacznego :)
Zachęcam do przejrzenia innych przepisów z cukinią. Znajdziecie tam wiele smacznych inspiracji na ciasta, zupy, sałatki, cukinię faszerowaną, dżem, chleb i placuszki na słodko.
Niby proste, ale jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym :) to jedne z moich ulubionych placuszków :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię .
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy:-)
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię, gorzej z moim ślubnym, no chyba że dołożę mu do tego kawał mięsa:)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je! A z dodatkiem tuńczyka-omnomn.. :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
Dawno nie robiłam, muszę spróbować z marchewką :))
OdpowiedzUsuńMyśmy się w czasach ciężkiej alergii trochę przejedli cukiniowymi plackami, ale takim, jak Twoje ciężko odmówić ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie cukinowe placuszki:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygladają z tą marchewką!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placuszki z dodatkiem cukinii:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, więc się częstuję ;-)
OdpowiedzUsuńMniam, to ja też poproszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię placki z cukinii :) uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy placki z cukinii w każdej postaci, Ta wersja wygląda doskonale i smacznie :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne placuszki wegetariańskie. Sama bym chętnie zjadła, uwielbiam cukinię i takie bez mięsna placki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukiniowe placuszki, ale jeszcze nie przygotowywałam ich z dodatkiem nasion. Koniecznie muszę je spróbować. Jutro zabieram sie za ucieranie i smażenie :)
OdpowiedzUsuńja cukinię mogłabym jeść w każdej postaci, też robię podobne placki :-)
OdpowiedzUsuń