expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 27 czerwca 2014

Placki z cukinii, najprostsze

Proste placuszki z cukinii. Kilka składników, niewiele pracy, a efekt bardzo satysfakcjonujący :) Należą do naszych ulubionych i bez nich nie wyobrażam sobie lata. Przy plackach trzeba pamiętać by bardzo dokładnie odcisnąć cukinię z wody, wtedy nie trzeba będzie dawać za dużo mąki. Lubimy dosypywać do nich ziaren słonecznika, lub sezamu. Najlepiej smakują podane z pomidorami i cebulką.
Zapraszam :) 

Składniki:
  • 2-3 cukinie, ok. 1 kilogram
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 - 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Osolić płaską łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut, by cukinia puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odcisnąć. Wodę wylać. Do odciśniętej cukinii zetrzeć obraną marchewkę i cebulę. Natkę posiekać drobno i dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i gałką. Dodać jajka, słonecznik, śmietanę i mąkę. Połączyć. 
Na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego smażyć placuszki, gdy się zrumienią przewracać na drugą stronę. Po usmażeniu osączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać z sałatką z pomidorów, sosami jogurtowymi, mięsem i z czym tylko chcecie :) 
Smacznego :)

Zachęcam do przejrzenia innych przepisów z cukinią. Znajdziecie tam wiele smacznych inspiracji na ciasta, zupy, sałatki, cukinię faszerowaną, dżem, chleb i placuszki na słodko.  

20 komentarzy:

  1. Niby proste, ale jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym :) to jedne z moich ulubionych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też bardzo lubię, gorzej z moim ślubnym, no chyba że dołożę mu do tego kawał mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam je! A z dodatkiem tuńczyka-omnomn.. :)
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam, muszę spróbować z marchewką :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Myśmy się w czasach ciężkiej alergii trochę przejedli cukiniowymi plackami, ale takim, jak Twoje ciężko odmówić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygladają z tą marchewką!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię placuszki z dodatkiem cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, więc się częstuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, to ja też poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo często robię placki z cukinii :) uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy placki z cukinii w każdej postaci, Ta wersja wygląda doskonale i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie fajne placuszki wegetariańskie. Sama bym chętnie zjadła, uwielbiam cukinię i takie bez mięsna placki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam cukiniowe placuszki, ale jeszcze nie przygotowywałam ich z dodatkiem nasion. Koniecznie muszę je spróbować. Jutro zabieram sie za ucieranie i smażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja cukinię mogłabym jeść w każdej postaci, też robię podobne placki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU