Delikatny sernik, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki której jest idealnie gładki. Nie rośnie, nie opada, nie pęka. Dlatego można go dowolnie udekorować i po upieczeniu dekoracja się nie odkształci. Ja zrobiłam świąteczną wersję sernika i udekorowałam go roztopioną gorzką czekoladą, ale można użyć np. musu malinowego. Sernik jest na delikatnym czekoladowym spodzie. Pamiętajmy by wszystkie składniki potrzebne do upieczenia sernika miały tą samą temperaturę pokojową.
Zanim przystąpimy do przygotowania składników na sernik, należy przyszykować:
- tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmarowaną masłem. Od zewnątrz tortownicę obłożyć szczelnie kawałkami foli aluminiowej, tak by zabezpieczyć ją przed przeciekaniem wody do sernika.
- naczynie żaroodporne lub szczelną blachę w której zmieści się nasza tortownica, to w niej będziemy piec sernik
- czajnik z wrzącą wodą
Składniki na czekoladowy spód brownie:
-
65 g ciemnej czekolady
-
65 g miękkiego masła
-
50 g drobnego cukru do wypieków
-
1 jajko
-
40 g mąki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia, ale tak by była lekko ciepła.
Mąkę przesiać. Jajka ubić na pianę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką, najpierw czekoladę, następnie mąkę i jajka. Masę czekoladową przelać do tortownicy i piec ok. 6 minut w temperaturze 175 stopni.
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1/3 szklanki śmietany 36 proc. lub 30 proc.
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić w misie i krótko zmiksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzyć masy.
Gotową masę wylać na spód czekoladowy.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wyciskając dowolne wzory udekorować wierzch sernika. Można pomagać sobie wykałaczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Szczelnie zabezpieczoną tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wlać wrzątek, do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy zamkniętych drzwiczkach na 15 minut. Następnie piekarnik uchylić i studzić w nim sernik przez kolejne 15 minut. Po tym czasie sernik wyciągnąć, pozostawić do całkowitego przestudzenia. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.
Smacznego :)