expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 28 marca 2013

Jajka faszerowane rzodkiewką i rzeżuchą

Kolorowe skorupki jajek nadziewane farszem z rzodkiewki, rzeżuchy i szczypiorku. Smaczne, chrupiące, lekko ostre jajeczka, efektownie podane :) 
Jajka można również nafaszerować tradycyjnie, czyli wypełnić nadzieniem przekrojone na pół białka. 

Składniki na 6 jajek:
  • 6 jaj ugotowanych na twardo i zabarwionych na dowolny kolor
  • 4 duże rzodkiewki
  • 2 garście rzeżuchy
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu, lub majonezu
  • sól
  • pieprz
Szczypiorek poszatkować. Rzodkiewkę pokroić drobniutko w kosteczkę. Rzeżuchę pociąć nożyczkami. Skorupkę jajek delikatnie nadtłuc, obrać tylko tyle by można było jajko wydrążyć. Wyciągnąć delikatnie jajko ze skorupki, oddzielić żółtka od białek.  W miseczce umieścić rozdrobnione żółtka, dodać szczypiorek, rzeżuchę, rzodkiewkę i jogurt. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszem wypełnić skorupki. Podawać.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

oraz w akcjach:
 

wtorek, 26 marca 2013

Jajka z tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem, ze słonecznikiem, szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym.

Składniki na 12 połówek:
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1/2 pęczka szczypiorku, lub mała cebulka
  • 2 - 3 łyżki majonezu, lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zostawić do przestudzenia.
Jaja przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Białka odłożyć. Ogórek drobniutko pokroić w kosteczkę. Szczypiorek poszatkować. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić.W miseczce umieścić żółtka, rozdrobnić widelcem. Dodać majonez, słonecznik, ogórek, tuńczyk, i część szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowym farszem wypełnić białka. Jajka udekorować resztą szczypiorku. 
Smacznego :) 

Przepis bierze udział w akcjach:
 

poniedziałek, 25 marca 2013

Wianuszek Gdański

Wianuszek Gdański pieczony na święta wielkanocne to u nas w domu tradycja :) Mama piecze go od lat, ponieważ wszyscy go uwielbiamy. A największym jego fanem jest mój mąż :D 
Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Proste w przygotowaniu i nie drogie. Polecam :)

Składniki na ciasto:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.  Wlać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto mocno urośnie, po czym lekko opadnie. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić ciasto jeszcze parę minut w formie, po czym delikatnie wyciągnąć je na kratkę i całkowicie wystudzić. Ciasto jest bardzo delikatne.

Składniki na masę:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 200 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • olejek migdałowy
 Dodatkowo potrzebne będą:
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  •  łyżka masła
  • olejek migdałowy
W rondelku ugotować mleko z kaszą. Gotować mieszając, ok 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i ucierać aż się rozpuści. Cały czas ucierając dodawać kaszę mannę. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego.

Na patelni roztopić masło, wsypać płatki owsiane i kilka kropli olejku migdałowego. Prażyć płatki do zrumienienia.  Wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż dwa razy. Przełożyć kremem blaty i całe ciasto w koło. 
Ciasto obsypać płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

oraz w akcjach:




niedziela, 24 marca 2013

Cytryny faszerowane lekką sałatką z tuńczykiem

Lekka sałatka z tuńczykiem i jajkiem, podana w cytrynowych miseczkach o kolorze słońca, będzie miłym urozmaiceniem Wielkanocnego śniadania :) Polecam :)

Składniki na 4 osoby:
  • 4 cytryny
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ogórek
  • garść zielonych oliwek
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • cukier, sól, pieprz
Cytryny umyć sparzyć i osuszyć. Odkroić wierzch w 3/5 wysokości, ściąć nieco spód, tak by owoce mogły stać. Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny miąższ zostawić i drobno posiekać.
Jaja pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę umyć i posiekać, zostawiając kilka gałązek koperku do dekoracji. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, wsypać do małej miseczki, posolić i odstawić.
Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać osączony z wody ogórek. Majonez wymieszać z odłożonym miąższem cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych cytryn. Gotowe ustawić na talerzu i ozdobić koperkiem.
Smacznego :)


Źródło: Fakt, Śniadania i kolacje.


Przepis bierze udział w akcjach: 
 

sobota, 23 marca 2013

Makaron z kalafiorem i serem

Makaron zapieczony z kalafiorem, serem i pomidorami. Smaczne i szybkie danie, doskonałe na obiad czy kolację.

Składniki:
  • 300 g makaronu penne
  • 1 kalafior, podzielony na różyczki
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
  • 175 g startego sera o łagodnym smaku
  • 2 pomidory, pokrojone na ćwiartki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Kalafior ugotować do miękkości. W średnim garnku wymieszać śmietankę z musztardą, dodać część sera i podgrzewać do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Dodać makaron i kalafior, delikatnie wymieszać. Wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć pomidory, przyprawić solą i pieprzem, posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 5 minut, aż danie się przyrumieni i zacznie bulgotać.
Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem. Podawać.
Smacznego :)

Źródło: Good Food, Makarony i kluski.

piątek, 22 marca 2013

Chleb z ziarnami (na zakwasie)

Pyszny chlebek na zakwasie żytnim, pełen ziarenek. Upiekłam go z mąki żytniej chlebowej, żytniej razowej i pszennej chlebowej, ale możemy sobie dowolnie mieszać jej proporcje i rodzaje. Chleb ładnie się zrumienił na zewnątrz, w środku pozostając wilgotnym, mięciutkim i pełnym ziaren.
Chleb wyrasta przez 10-12 godzin, dlatego najlepiej zagnieść go wieczorem, przez noc będzie rósł już w foremkach, a rano go upieczecie.

Składniki na 3 krótkie keksówki:
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 1,5 kg mąki (w dowolnych proporcjach mąka żytnia, pszenna, orkiszowa)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka ziaren sezamu (lub pestek dyni)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 6-7 szklanek wody
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Foremki wysmarować tłuszczem.
Zakwas mieszamy z mąką i wodą, wodę dodawać stopniowo, w zależności od tego jaką damy mąkę tyle wchłonie wody. Mi wyszło 6 szklanek. Do ciasta dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wlać do keksówek, powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Foremki przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.
Każdy chlebek przykryć folią aluminiową, by za bardzo się nie przypiekły, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez godzinę. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze 15 minut.
Upieczone chlebki wyjąć z foremek na ściereczkę i ściereczką przykryć. Wystudzić.
Smacznego :)

Źródło: Magazyn Kuchnia 3/2013.


czwartek, 21 marca 2013

Domowy pasztet mięsny


Wszyscy wiemy, że to co zrobimy w domu jest dużo lepsze niż to co kupujemy w sklepach. Dotyczy to zarówno ciast, przetworów, ale przede wszystkim dotyczy to wyrobów mięsnych i pasztetów. Zrobione w domu, znaczy świeże, pewne, zdrowe i smaczne :)
Moja mama od dziecka nam to wpajała, robiła w domu wszystko sama, od majonezu po wędliny. Kiedy byłam dzieckiem często mnie to zastanawiało, po co ona tak siedzi i gotuje i gotuje :) teraz kiedy mam dzieci, wiem już po co tak gotowała :D i doceniam to z każdym dniem coraz bardziej :) i staram się nauczyć od mamy jak najwięcej :)
Pasztet wg przepisu mojej mamy:

Składniki:
  • 1 cała kura z rosołu
  • 70 dkg podgardla lub boczku
  • 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 zwykłe bułki
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, imbir, majeranek
2 długie keksówki wyłożyć folią aluminiową.
Podgardle lub boczek zalać wodą,  ugotować razem z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. Wywar doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru, zostawić do przestudzenia. Częścią wywaru zalać wątróbkę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Ostudzić. 
Pozostałym wywarem zalać bułki.  
Kurę obrać z mięsa.
Wszystkie mięsa, warzywa i bułki przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Masę na pasztet wymieszać z 3 jajkami, doprawić do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, solą, gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem. Dokładnie wymieszaną masę wlać w keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, po 30 minutach zmniejszyć do 180 i piec jeszcze godzinę. Gdyby pasztet za mocno się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową. 
Przed krojeniem całkowicie wystudzić. Najlepiej żeby postał w lodówce przez 12 godzin.
Smacznego :) 

środa, 20 marca 2013

Mazurek fistaszkowy

Mazurki kojarzą mi się z ciastami bardzo słodkimi. Mazurek fistaszkowy jest zupełnie inny :) Na lekko słodkim kruchym spodzie, z chrupiącymi, słonymi orzeszkami, polanymi czekoladą, a jego smak dopełnia krem z masła orzechowego, białej czekolady i mascarpone. Jest jednym z naszych ulubionych, wprost nie można się od niego oderwać :)

Składniki na kruchy spód na blaszkę o wymiarach 25x34:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto do połączenia składników. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozłożyć równomiernie na blaszce, będzie go dość sporo, więc można kawałek odłożyć i uformować ozdobne boki (w formie wałeczków).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok 20 minut, tak by ciasto się ładnie zrumieniło. Ostudzić.

Składniki na masę orzechową:
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować. 
Przygotowanym kremem posmarować kruchy spód.

Dodatkowo:
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
  • 150 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Orzeszkami wysypać równomiernie posmarowany kremem mazurek. Na orzeszki kleksami wyłożyć ostudzoną czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego :)  


Źródło: Moje Wypieki

wtorek, 19 marca 2013

Deser bezowy z bitą śmietaną i mango curd

Lekki, słodki deser, który rozpływa się w ustach. Z pozoru wielka porcja znika w mgnieniu oka :) 
Chrupiące bezy, delikatna kremówka i krem z mango  to połączenie idealne :) Świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci i dla dorosłych.
Na pewno doskonale smakowałoby również z lemon curd, lub orange curd. U mnie tym razem wersja z mango curd :)

Składniki na 6 porcji:
  • bezy z 4 białek
  • ok. 400 ml kremu z mango
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady - roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

Upiec bezy z 4 białek:
  
Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita. 
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 60 minut. Powinny wyjść chrupiące w środku i z zewnątrz.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Można też kupić gotowe bezy.

Przygotować mango curd:
 
Składniki:
  • 2 mango
  • 75 ml soku z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki Limoncello (pominęłam)
  • 2 łyżki masła
Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia.Całkowicie wystudzić.

Śmietankę kremówkę ubic na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru.
 
Naszykować 6 pucharków. Do każdego wsypać po kilka połamanych bez, następnie ubitą śmietanę i mango curd. Czynność powtórzyć, na wierzch dać pokruszone bezy i polać je czekoladą. 
Podawać od razu.
Smacznego :) 
 

Babeczki z kremem kokosowym i mango curd

Kruche babeczki z lekkim kremem kokosowym i słodkim kremem z mango. Lekkie, wiosenne, nie za słodkie, po prostu pyszne :) 
Kruche spody i mango curd można przygotować sobie już wcześniej, jedynie krem kokosowy należy zrobić tuż przed przygotowaniem babeczek.
Same babeczki są lekkie i kruche, ale jednocześnie trwałe, nie miękną od kremu i nie rozpadają się. Przepis można wykorzystać do zrobienia babeczek, lub jednej dużej tarty.


Składniki na kruche babeczki:
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli 
Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło, wszystko skropić sokiem z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, w którym wykrawać kółka wielkości foremek do babeczek. Formy wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem, następnie włożyć do lodówki do schłodzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni na złoty kolor, ok 15-20 minut. Babeczki wystudzić przed nadziewaniem.

Składniki na warstwę kokosową:
  • 150 g śmietany kremówki do ubijania
  • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 200 g serka mascarpone
Kremówkę ubić, nie do końca, nie musi być ubita na sztywno. Dodać cukier, zmiksować, dodać wiórki kokosowe, zmiksować. W drugiej misce ubić lekko serek mascarpone, dodać do niego łyżkę masy kokosowej, szybko wymieszać, następnie dodać resztę masy i wszystko dokładnie połączyć. 

Składniki na mango curd:
  • 2 mango
  • 75 ml soku z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki kremówki
  • 3 łyżeczki skrobi
  • 2 jajka
  • 2 łyżki Limoncello (pominęłam)
  • 2 łyżki masła

Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.

W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Ostudzone babeczki wypełniamy kremem kokosowym, na to kładziemy po łyżeczce ostudzonego kremu z mango. Od razu podajemy.
Smacznego :)  


Źródło: addio pomidory

piątek, 15 marca 2013

Mango curd


Krem z mango. Przygotowałam go z myślą o babeczkach, które będę piekła jutro. Uważam jednak że zasługuje na osobny post. Jeśli lemon curd miał swój post, to tym bardziej mango curd powinien. Dlaczego? Ponieważ jego smak jest nieziemski :) lekki, słodki, kremowy, można się uzależnić. A zastosowanie?? do wszystkich wypieków, ciast, ciasteczek, serników, bez, deserów, lodów a przede wszystkim do wyjadania na samo :) 
Z podanych składników wyszło mi ok. 800 ml kremu, choć wszystko zależy od wielkości mango.


Składniki:
  • 2 mango
  • 75 ml soku z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki Limoncello (pominęłam)
  • 2 łyżki masła

Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Smacznego :)

Źródło: addio pomidory

czwartek, 14 marca 2013

Bezy

Przepis podstawowy na bezę, lub małe beziki. Słodkie i chrupiące, z lekko ciągnącym się środkiem. Można też piec kilka minut dłużej i będą całkowicie suche i chrupiące. Ja upiekłam pół na pół :) Zrobienie bezy nie jest trudne, ale należy przestrzegać kilku zasad, należy starannie oddzielić biała od żółtek, powinny być czyste, bez skorupek, bez żółtka. Cukier powinien być dokładnie utarty z białkami, dodajemy go stopniowo, łyżka po łyżce, a po każdym dodaniu starannie miksujemy. Piana podczas ubijania będzie wyraźnie gęstnieć i powiększać swoją objętość. Gotową masę wykładamy od razu na blachę i do nagrzanego piekarnika. Jeśli pieczemy na tury, to białka tez ubijamy na tury, tak by masa nie stała zbyt długo. Mam nadzieję że moje rady się przydadzą i Ci którzy boją się piec bezy, odważą się i spróbują :)

Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita. 
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 40-45 minut. Powinny wyjść chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku.
Aby były całe chrupkie i suche, należy piec ok. 60 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej, jedne przypiekają mocniej spody, inne zbyt mocno się nagrzewają, dlatego radzę kontrolować bezy podczas pieczenia, aby za mocno się nie przypiekły i w razie konieczności zmniejszyć troszkę czas pieczenia lub temperaturę.

Źródło: Wypieki z pasją

środa, 13 marca 2013

Babka cytrynowa

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu babka. Delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach, o mocno cytrynowym smaku i aromacie.

Składniki na dużą formę, ok 2 litry:
  • 220 g stopionego masła
  • 330 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 60 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
W misce utrzeć masło, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać aż masa będzie gładka i połączą się wszystkie składniki.
Foremkę wysmarować masłem, przelać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto zostawić jeszcze 10 minut w foremce, po czym wyciągnąć i ostudzić na kratce.

Składniki na lukier:
  • 320 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
Cukier puder przesiać przez sito. Umieścić wszystkie składniki w miseczce  i utrzeć gładki lukier. W razie konieczności dodać więcej gorącej wody. 
Polać lukrem ciasto.
Smacznego :)


Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

oraz w akcjach:
 
Cytrynowe wypieki

wtorek, 12 marca 2013

Lees Sourdough - chleb na zakwasie

Pyszny chlebek na zakwasie żytnim. Bez dodatku drożdży. Miękki i pięknie wyrośnięty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Nie jest trudny, ale jak każdy chleb na zakwasie wymaga czasu, by wyrosnąć. Co oczywiście się opłaca, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny :)
Zakwas do wypieku dokarmiony był na 12 godzin przed pieczeniem, taką samą ilością wody i mąki żytniej razowej (150 gram wody + 150 gram mąki), tak by uzyskał 100% hydracji.

Składniki:
  • 240g aktywnego zakwasu żytniego razowego lub pszennego 100% hydracji
  • 280g wody
  • 390g mąki pszennej chlebowej
  • 90g mąki żytniej razowej
  • 11 g soli
W dużej szklanej misce, drewnianą łyżką wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę pszenną i żytnią. Dokładnie wszystko wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie, dodać sól i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Ciasto jest lekko lepkie. Zagniecione przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia, w połowie ciasto złożyć. Po upływie całego czasu uformować kulę i odstawić ciasto na 20 minut. Następnie uformowany bochenek złączeniem do góry, wkładamy do koszyczka lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką i odstawiamy na kolejne 2 i 1/2 godziny. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni razem z blachą wyłożoną papierem. Na gorącą blachę wyłożyć ostrożnie chleb, naciąć bochenek ostrym nożem na ok. 1-2 mm. Po włożeniu chleba, spryskać wodą ze spryskiwacza ścianki piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec ok 25 minut, uważając by nie spiec za bardzo skórki chleba. Po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku jeszcze przez 10 minut, by skórka się ładnie wysuszyła. Wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :) 

niedziela, 10 marca 2013

Sernik na czekoladowym spodzie brownie

Delikatny sernik, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki której jest idealnie gładki. Nie rośnie, nie opada, nie pęka. Dlatego można go dowolnie udekorować i po upieczeniu dekoracja się nie odkształci. Ja zrobiłam świąteczną wersję sernika i udekorowałam go roztopioną gorzką czekoladą, ale można użyć np. musu malinowego.  Sernik jest na delikatnym czekoladowym spodzie. Pamiętajmy by wszystkie składniki potrzebne do upieczenia sernika miały tą samą temperaturę pokojową.

Zanim przystąpimy do przygotowania składników na sernik, należy przyszykować:
  • tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmarowaną masłem. Od zewnątrz tortownicę obłożyć szczelnie kawałkami foli aluminiowej, tak by zabezpieczyć ją przed przeciekaniem wody do sernika.
  • naczynie żaroodporne lub szczelną blachę w której zmieści się nasza tortownica, to w niej będziemy piec sernik
  • czajnik z wrzącą wodą
Składniki na czekoladowy spód brownie:
  • 65 g ciemnej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia, ale tak by była lekko ciepła.
Mąkę przesiać. Jajka ubić na pianę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką, najpierw czekoladę, następnie mąkę i jajka. Masę czekoladową przelać do tortownicy i piec ok. 6 minut w temperaturze 175 stopni.

Składniki na masę serową: 
  • 1 kg tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 5 jajek 
  • 1/3 szklanki śmietany 36 proc. lub 30 proc. 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji

Wszystkie składniki umieścić w misie i krótko zmiksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzyć masy. 
Gotową masę wylać na spód czekoladowy.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wyciskając dowolne wzory udekorować wierzch sernika. Można pomagać sobie wykałaczką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Szczelnie zabezpieczoną tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wlać wrzątek, do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy zamkniętych drzwiczkach na 15 minut. Następnie piekarnik uchylić i studzić w nim sernik przez kolejne 15 minut. Po tym czasie sernik wyciągnąć, pozostawić do całkowitego przestudzenia. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. 
Smacznego :)

Źródło: Czekoladą utkane 

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

Oraz w akcji:
 

piątek, 8 marca 2013

Jajka faszerowane pieczarkami i prażonym słonecznikiem

Smaczne jajeczka faszerowane pieczarkami i prażonym słonecznikiem, z dodatkiem szczypiorku i rzeżuchy, będą doskonałą przekąską nie tylko w Święta :) Składniki podaję na 10 jaj, ponieważ gwarantuję, że rozejdą się mgnieniu oka :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggieola która zbiera przepisy wielkanocne.

Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g pieczarek umytych i obranych
  • 100 g słoneczniku uprażonego na suchej patelni
  • mały pęczek szczypiorku
  • garść rzeżuchy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni, tak by zmiękły i lekko odparowały. Wystudzić.
Szczypiorek drobno posiekać.
Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka odłożyć, a żółtka włożyć do miseczki.
W miseczce rozgnieść żółtka widelcem, dodać odsączone pieczarki, słonecznik, majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać połowę szczypiorku, wymieszać. 
Przygotowanym farszem nadziać białka, ułożyć na talerzu, udekorować rzeżuchą i pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Oraz w akcjach:
 


czwartek, 7 marca 2013

Pierogi ze szpinakiem

Pierożki nadziewane szpinakiem, twarogiem i czosnkiem. Delikatne ciasto, plus lekki smaczny farsz, sprawiały że pierogi niemal rozpływały się w ustach :)  Polecam :)

 Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
  • 125 ml wrzącej wody
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.
Składniki na farsz:
  • 0,5 kg szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 100 g twarogu
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodawać szpinak i podsmażać ok 10 minut, lub nieco dłużej, na wolnym ogniu, bez przykrycia tak by odparowała woda.  Wbić jaja, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czosnek obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Twaróg pokruszyć. Wszystko dodać do zimnego szpinaku. 

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi. 
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wykładać na talerze i przekładać wiórkami masła.
Smacznego :)

środa, 6 marca 2013

Pstrąg pieczony z warzywami


Pstrąg pieczony z warzywami. Smaczny, lekki i bardzo prosty w przygotowaniu. Do ryby podaję surówkę z marchewki i selera i pieczone ziemniaki w ziołach.


Składniki:
  • 3 nieduże pstrągi
  • marchew -1 sztuka
  • seler- 1/3 bulwy
  • cytryna - 1/2 
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka czarnego pieprzu 
Dodatkowo:
  • 3-4 ziemniaki
  • sól, pieprz i ulubione zioła
  • 2 łyżki oleju
Marchewkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
Wypatroszone pstrągi dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. 
Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć w moździerzu z solą i pieprzem. Ryby natrzeć przyprawami  i nafaszerować warzywami.  Każdego pstrąga zawinąć w folię dość szczelnie, choć ja zostawiłam z każdej strony po małym otworze.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, obsypać solą, pieprzem i ziołami, skropić olejem. Zawinąć w folię.

Rybę i ziemniaki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 35-40 minut.


Składniki na surówkę z marchewki i selera:
  • 2  marchewki
  • 1/4  selera
  • 1 jabłko
  • por (biała część)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Marchew, seler i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por obrać, umyć i drobno pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Życzę smacznego obiadu :) 

Źródło: Tapas de Colores

wtorek, 5 marca 2013

Ciasto Cappuccino

Puszyste, nie za słodkie, mleczno-kawowe ciasto Cappuccino, na lekkim biszkopcie. 
Kolejne ciasto, które jest uwielbiane przez całą moją rodzinę. Często je pieczemy, ponieważ doskonale sprawdza się przy dużych imprezach, jak i małych spotkaniach w gronie rodziny czy przyjaciół.


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli, stale ubijając dodać cukier, następnie żółtka, łyżkę wody, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni.


Składniki na masę:
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 kg serka homogenizowanego -
    może być waniliowy
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1/2 paczki cappuccino
Cappuccino zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żółtka, jajko i cukier umieścić w metalowej misce nad garnczkiem z gotującą się wodą i wszystko ubić na parze na puszystą masę. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, dodać stopniowo żółtka, zmiksować, dodać serki i mleko w proszku. Do gładkiej masy wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, na to wyłożyć połowę biszkoptów namoczonych w zimnym cappuccino. Następnie wylać 1/3 masy, wyłożyć kolejną partię namoczonych biszkoptów, które przykryć pozostałą masą.
Ciasto udekorować startą czekoladą lub kakao. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)

EUROPA NA WIDELCU