Jajka faszerowane tuńczykiem, ze słonecznikiem, szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym.
Składniki na 12 połówek:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1/2 pęczka szczypiorku, lub mała cebulka
- 2 - 3 łyżki majonezu, lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zostawić do przestudzenia.
Jaja przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Białka odłożyć. Ogórek drobniutko pokroić w kosteczkę. Szczypiorek poszatkować. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić.W miseczce umieścić żółtka, rozdrobnić widelcem. Dodać majonez, słonecznik, ogórek, tuńczyk, i część szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowym farszem wypełnić białka. Jajka udekorować resztą szczypiorku.
wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tuńczyka z jajcami !!!
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę to zajrzyj do mnie do wzięcia są dwie ksiażki kulinarne :)
Jajka faszerowane lubię bardzo,a w dodatku z tuńczykiem to już się zakocham bez opamiętania:)
OdpowiedzUsuńTo ja porywam kilka...;)!
OdpowiedzUsuńŁucjo, muszą być przepyszne !
OdpowiedzUsuńPorywam jedno jajo bo jestem jajowa kobieta. Uwielbiam w każdej postaci a tak pięknie podane to już w ogóle.:-)
OdpowiedzUsuń