Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
- 125 ml wrzącej wody
- 125 ml zimnego mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Do
miski przesiać mąkę, dodać
szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę
do mąki i zagnieść gładkie sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć
ściereczką.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg szpinaku mrożonego
- 2 cebule
- 2 jaja
- 100 g twarogu
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Czosnek obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Twaróg pokruszyć. Wszystko dodać do zimnego szpinaku.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.
W
dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju.
Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować
kilka minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do
odcedzenia. Gotowe pierożki wykładać na talerze i przekładać wiórkami masła.
Smacznego :)
Wyglądają przepysznie. Nie umiem robić takiej fajnej falbanki.
OdpowiedzUsuńPierogi przepyszne ze szpinakiem:-) A falbanka wygląda jak warkocz - cudna:-)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione, pięknie je zalepiłaś:)
OdpowiedzUsuńjakie cudne falbanki na tych pierożkach :)
OdpowiedzUsuńJakie piekne:)nie jadlam nigdy ze szpinakiem:)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie, że chyba jutro na obiad będą pierogi:)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyglądają, moje to zawsze takie koślawe wychodzą. A farsz pycha, uwielbiam wszelkie szpinakowe kombinacje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, chociaż ja robię z serem feta:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńZawsze podziwiałam te piękne brzegi pierożków, sama nie potrafię ich tak zawinąć, ale chyba czas się nauczyć :)
OdpowiedzUsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre pierożki. Aż znowu chciałabym je zjeść i chyba sobie je zrobię :)
chodzą za mną od dawna takie pierożki :D
OdpowiedzUsuńPiękne Ci te pierożki wyszły :) Ze szpinakiem na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszly pyszne, ja okrasiłam je masełkiem z bułką tartą pycha :-).
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę że smakowały :)
Usuńz serem feta , lub z jego domieszką są o wiele lepsze epsze. Cebula niestety psuje smak szpinaku.
OdpowiedzUsuńco do fety, zgadzam się mogą być smaczniejsze, natomiast cebulka mi w nich wcale nie przeszkadza, jeśli nie lubisz nie dawaj :)
UsuńCo do cebulki, to wszystko zależy od jej ilości (wielkość cebuli jest różna, 1 może i 25 dkg ważyć ;) ) i czy przyrumienisz, czy tylko zeszklisz.
UsuńJa też wprowadziłam pewne korekty do przepisu. Daję tylko 4 spore ząbki czosnku i trochę więcej twarogu.
Genialny za to jest przepis na ciasto. Nawet zawijany gruby brzeg jest miękki, super. będę go stosowała do pierogów z różnym farszem :)
cieszę się że pierogi smakowały, zwłaszcza ciasto :)
UsuńSzpinak, czosnek... pierogi... - fantastyczny pomysł! Z pewnością skorzystam, bo wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż mam ochotę na takie pierogi!
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, jak się robi taką falbankę, bo ja zawsze robię inną, a takiej nie potrafię. :)