Makaron zapieczony z kalafiorem, serem i pomidorami. Smaczne i szybkie danie, doskonałe na obiad czy kolację.
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 1 kalafior, podzielony na różyczki
- 200 g śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
- 175 g startego sera o łagodnym smaku
- 2 pomidory, pokrojone na ćwiartki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Kalafior ugotować do miękkości. W średnim garnku wymieszać śmietankę z musztardą, dodać część sera i podgrzewać do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Dodać makaron i kalafior, delikatnie wymieszać. Wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć pomidory, przyprawić solą i pieprzem, posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 5 minut, aż danie się przyrumieni i zacznie bulgotać.
Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem. Podawać.
Smacznego :)
Źródło: Good Food, Makarony i kluski.
Śmietana pełnoziarmista? Nie słuszał o takiej ;-)
OdpowiedzUsuńmusztarda pełnoziarnista ;P już poprawiam :))
OdpowiedzUsuńprosta smaczna sałatka:) tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl! Lubie takie lekkie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :) Poproszę porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :) Niespodzianka!!!
OdpowiedzUsuńNie spodziewałam się że tak proste składniki w połączeniu mogą dać tak pyszne danie! Bardzo smakowała zarówno mi jak i moim towarzyszom posiłku.
Dodatkowy atut... można ją przygotować wcześniej, a później włożyć do piekarnika chwilka i gotowa...jakże pyszna!
Pozdrawiam T.C.