Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu babka. Delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach, o mocno cytrynowym smaku i aromacie.
Składniki na dużą formę, ok 2 litry:
- 220 g stopionego masła
- 330 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 120 g kwaśnej śmietany
- 60 ml soku z cytryny
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
W misce utrzeć masło, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać aż masa będzie gładka i połączą się wszystkie składniki.
Foremkę wysmarować masłem, przelać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto zostawić jeszcze 10 minut w foremce, po czym wyciągnąć i ostudzić na kratce.
Składniki na lukier:
- 320 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Cukier puder przesiać przez sito. Umieścić wszystkie składniki w miseczce i utrzeć gładki lukier. W razie konieczności dodać więcej gorącej wody.
Polać lukrem ciasto.
Smacznego :)
Źródło: Kuchennie i nie tylko
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
oraz w akcjach:
Cytrynowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńBardzo świątecznie podana :-)
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis, piękna ;)
OdpowiedzUsuńbędzie mi bardzo miło :)
Usuńrównież uwielbiam cytrynowe wypieki:) tylko lukier na polewę czekoladową zawsze zamieniam, bo dla mnie jest za słodki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe wypieki :) Taką babkę na pewno zrobię niebawem :)
OdpowiedzUsuńbajeczna ;D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, bardzo lubię tę babkę:)
OdpowiedzUsuń