Kremowy i delikatny sernik z intensywnie malinowym musem. Doskonała kompozycja smakowa, do której z przyjemnością wrócimy. Dzieci już się upominają o kolejną porcję :) Jeśli macie mrożone maliny koniecznie upieczcie go już dziś, polecam!
Składniki na spód ciasteczkowy:
forma o wymiarach 25x36 cm
• 200 g ciastek kruchych
• 2 łyżki masła
• 200 g ciastek kruchych
• 2 łyżki masła
Ciastka rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową:
• 500 g zmielonego twarogu
• 500 g mascarpone
• skórka starta z 1 cytryny
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek
• 2 żółtka
• 500 g zmielonego twarogu
• 500 g mascarpone
• skórka starta z 1 cytryny
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek
• 2 żółtka
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia się składników.
Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć
temperaturę do 120 stopni i piec przez 30 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Składniki na mus malinowy:
• 800 g malin (mrożonych lub świeżych)
• łyżka cukru waniliowego
• 10 g żelatyny w proszku
• 400 g gęstej śmietanki 36%
• 100 g śmietanki 30%
• 6 łyżek cukru pudru
Składniki na mus malinowy:
• 800 g malin (mrożonych lub świeżych)
• łyżka cukru waniliowego
• 10 g żelatyny w proszku
• 400 g gęstej śmietanki 36%
• 100 g śmietanki 30%
• 6 łyżek cukru pudru
500
g malin rozmrozić (resztę trzymać w zamrażarce), świeże opłukać.
Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się
pesteczek. Dodać cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach
wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka
łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu.
Zimne
śmietanki ubić z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę. Następnie zmiksować z musem malinowym. Delikatnie wmieszać pozostałe maliny. Wyłożyć na ostudzony
sernik i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Dodatkowo:
• świeże maliny i listki mięty
• 50 g białej czekolady, 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Polewę wylać na sernik. Udekorować malinami i listkami mięty.
Smacznego :)
Źródło: Kwestia Smaku
Serniki to a kocham! Szczególnie takie wspaniałe ;)
OdpowiedzUsuńo jakież to pyszności! mniam..
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie <3
Super ciacho :-) z truskawką może zrobię bo do malin jeszcze trzeba długo poczekać :-)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda- te kolory i struktura aż się proszą o zjedzenie; )
OdpowiedzUsuńojejciu, ale bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńporywam przepis, bo ciacho wygląda wspaniale,
OdpowiedzUsuńpo prostu mniam, mniam, aż trudno się nie oblizać:D
Nie mamy mrożonych malin :( Ale jak będziemy mieli świeże... ;)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać, aż maliny pojawiają się na straganach :) Ciacho wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMusi rozkosznie smakować, ciasto poezja :)
OdpowiedzUsuńŁucjo moja, miej litość nade mną! Mam malin zamrożonych na trzy takie serniki! No pewnie zrobie na Boże Ciało i dla mojego ciała, jak się już duchem nakarmię... Robię takie serniki , ale z musem czekoladowym, ten Twój jest bardzo treściwy, dopracowany i cudownie pokazany!
OdpowiedzUsuńNo i znowu się wpraszam:)))
OdpowiedzUsuńZachwycający :)
OdpowiedzUsuńZapisuję ten przepis! Genialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudnie wgląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńObłędnie pyszny!.
OdpowiedzUsuńMaliny, kolory - wszystko wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńZ takim pięknym serniczek poczekamy aż zacznie się na naszym ogrodzie sezon na maliny :D
OdpowiedzUsuńJuż narobiłaś nam apetytu! :)
Wspaniale się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńŚliczny :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuje ale z truskawkami :) wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńNie odmówiłabym kawałka, a nawet dwóch, wspaniały sernik! :)
OdpowiedzUsuńcudny! :) mus musi świetnie przelamywać smak sera.
OdpowiedzUsuńBoski!
OdpowiedzUsuńSięgam po porcję...
cud, miód, maliny;) niezwykle smakowicie się prezentuje i z pewnością też tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńZjadłabym to ciasto w dużej ilości:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie na jednym kawałku bym nie poprzestała :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że sernik, to jeszcze z musem malinowym! Zjadłabym całego! :)
OdpowiedzUsuńFajny wyszedł :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek tego serniczka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie bo u mnie także słodko :) http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com
Mmmm... rozpływam się po prostu! I Łucjo, możesz zdradzić gdzie kupiłaś taką fajową paterę? :D
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za informację jakie dokładnie ciastka zostały użyte do spodu
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłem piec sernik i jest strasznie rzadki czy to normalne?zgęstnieje po wystygnieciu.
OdpowiedzUsuńNa pewno stężeje :)
UsuńJak na razie tragedia.może po nocy się zetnie w lodówce.ciasto ciapa,mus ok.powinno sie dużej piec.ja dodałem 5 min.wygląda,że powinno dodać sie z 15-20 min.
OdpowiedzUsuńJeśli pieczone było w takiej blaszce jak jest podane w przepisie nie powinno być problemu. Sernik po upieczeniu powinien mieć ściętą górę, ale w środku może być płynny. Po schłodzeniu w lodówce będzie miał odpowiednią konsystencję.
Usuń