Delikatne, pieczone filety z pstrąga, podane z duszonymi warzywami. Doskonałe na obiad, kolację, czy okazjonalne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Proste w wykonaniu i myślę, że warzywa z którymi podamy pstrąga można dowolnie zmienić. Ja na przykład, następnym razem pominęłabym bakłażana. W zamian można dodać więcej cukini lub fasolkę szparagową. W pstrągu nic nie zmienię, ponieważ wyszedł pyszny :) Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 4 sztuki świeżego pstrąga (ok. 1200 g)
- 30 g świeżego kopru
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 cukinia (ok. 350 g), pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę
- 100 ml oliwy z oliwek
- 5 g suszonej kolendry
- 3 szt. papryki (miks 3 kolorów, ok. 500 g), pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w grubą kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 g masła
- 1 limonka, wyszorowana i sparzona
- 1 bakłażan (300 g), pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w grubą kostkę
- sól, do smaku
- biały pieprz, do smaku (użyłam czarnego, świeżo mielonego)
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo potrzebne będą wykałaczki i naczynie żaroodporne
Każdego pstrąga naciąć od strony grzbietowej
(od głowy w dół, jednym cięciem). Gdy struna grzbietowa się odsłoni,
wystarczy przebić nóż do końca, a następnie przesunąć nóż po strunie
grzbietowej, delikatnie, w stronę ogona. Odciąć głowę razem z jedną
płetwą. Oddzielić od siebie filety. Z każdego fileta odciąć od strony
grzbietu kawałki ryby, wyrównując filety.
W moździerzu rozkruszyć 5 g suszonej kolendry. Posiekać 2
ząbki czosnku, wrzucić do moździerza, dodać niewielką ilość
oliwy z oliwek, utrzeć, następnie ponownie dodać około 50 ml oliwy i
ponownie ucierać. Filety posmarować marynatą na całej długości, od
strony wewnętrznej. Tak zamarynowane pstrągi włożyć do lodówki na ok. 10 minut.
Po 10 minutach wyjąć zamarynowanego pstrąga z lodówki, każdy filet doprawić niewielką ilością skórki z limonki i solą. Na każdy filet położyć po kilka gałązek kopru. Każdy filet delikatnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Każdy kawałek ryby doprawić małą ilością soli. Tak przygotowaną rybę ułożyć na pergaminie w naczyniu żaroodpornym i piec z termoobiegiem, w piekarniku nagrzanym do 160°C, 12-15 minut.
W garnku rozgrzać 10 ml oliwy
z oliwek. Wrzucić bakłażan, doprawić solą i chwilę smażyć na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy bakłażan zaczyna
robić się przezroczysty, dolać mniej więcej 5-10 ml oliwy. Dodać
cukinię. Do lekko
przesmażonej cukinii dodać pokrojoną cebulę i pokrojone w plastry
ząbki czosnku. Chwilę smażyć, często mieszając. Warzywa przełożyć na talerz. Ponownie
do garnka dodać 5-10 ml oliwy i podsmażyć pokrojoną paprykę. Podsmażoną paprykę przełożyć na talerz z warzywami.
Do garnka, w którym smażyliśmy warzywa, dodać puszkę pomidorów, niewielką ilość skórki z limonki i chwilę przesmażyć, tak żeby pomidory się rozgotowały i wymieszały razem z sosem. Dodać ok. 2/3 przygotowanej ilości masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić. Do garnka dodać sól i jeszcze odrobinę skórki z limonki. Gdy pomidory się prawie w całości rozgotują, całą zawartość garnka zmiksować na gładki sos. Dodać pozostałą porcję masła. Zamieszać. Doprawić małą łyżeczką cukru. Zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do sosu wrzucić wcześniej przesmażone warzywa, delikatnie mieszać. Na samym końcu dodać posiekany koper. Wyjąć pstrągi z piekarnika. Na półmisek wyłożyć warzywa z sosem. Z pstrągów wyciągnąć wykałaczki i ułożyć rybę na warzywach.
Smacznego :)
Źródło: Kuchnia Lidla