Bardzo smaczna sałatka śledziowa, którą znalazłam na blogu Magdy z Wesoła kuchnia. Sałatka wyglądała tak pięknie że od razu chciałam ją zrobić. Natomiast połączenie składników jest w niej tak zaskakujące że trudno się oprzeć by jej nie zjeść. Zapraszam na sałatkę śledziową w której oprócz śledzi znajdziecie również pieczone buraczki, marynowane pieczarki, ziemniaki i gruszkę :)
Składniki:
- 2 małe buraki
- cebula
- 3 płaty śledziowe w occie - u mnie w oleju
- gruszka
- słoiczek pieczarek marynowanych
- 5 małych ogórków konserwowych
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka octu winnego
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Buraki owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości. Pieką się dość długo dlatego najlepiej zrobić to w trakcie pieczenia ciasta lub chleba. Upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, drobno pokroić, oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać z buraczkami, doprawić solą pieprzem i octem winnym.
Śledzie, ziemniaki, ogórki, obraną gruszkę i pieczarki (zostawić kilka do dekoracji) pokroić w kostkę. Dodać majonez, jogurt. Delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Na półmisku układać na przemian buraki i sałakę śledziową. Udekorować groszkiem, natką pietruszki i pieczarkami.
Smacznego :)
Uwagi:
Zarówno sałatki z buraków jak i śledziowe lubię przygotować na kilka godzin przed podaniem. Przygotowuję i schładzam w lodówce, tak by składniki miały czas się przegryźć. Następnie ostatecznie doprawiam i podaję.