Jak tylko zobaczyłam przepis na donaty bananowe od razu wiedziałam że będę musiała je zrobić :)
Upiekłam i wyszły pyszne, w smaku przypominające bułeczki drożdżowe. Delikatne i puszyste, maślane i pachnące bananami!
Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Jest miękkie, elastyczne i dość luźne ale nie przykleja się do rąk.
Zapraszam :)
Składniki:
- 100g cukru pudru trzcinowego
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 250ml letniego mleka
- 500g mąki tortowej
- 200g stopionego masła
- 2 dojrzałe banany
- szczypta soli
- 2 łyżki grubego cukru trzcinowego
2-3 łyżki masła odłożyć. Mleko wymieszać z przesianym cukrem pudrem trzcinowym i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, masło, sól i dokładnie rozgniecione widelcem banany.
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysokość ok. 2 cm.
Okrągłą
foremką wycinać kółka, mniejszą otworki. Donaty ułożyć na dwóch blaszkach
wyścielonych papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Posmarować połową odłożonego masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 25 minut. (lepiej nie wstawiać dwóch porcji na raz, tylko upiec najpierw jedną blaszkę, a następnie drugą)
Jeszcze gorące donaty posmarować
resztą masła i posypać grubym cukrem trzcinowym
Smacznego :)
Źródło: Diamant.pl
Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Zapach Chleba:
Bananowe smaki? Coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o bananowych,a przepis brzmi fajnie,tylko proszę,podpowiedz,ile gram drożdży jest w op.?ja mam w takiej puszeczce i nie wiem ile ich dać.I czy cukier puder trzcinowy można zastąpić zwykłym?
OdpowiedzUsuńMam w paczuszkach po 7 gram i tyle dałam. Myślę że można zastąpić zwykłym cukrem pudrem, nie zapomnij go przesiać :)
Usuńmuszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńo bananowych jeszcze nie słyszałam:) tylko że ja wolę smażone, jak myślisz udadzą się, czy to zły pomysł?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Renatko nie mam pojęcia, ale dlaczego nie, skoro inne smażymy to i te powinny się udać :) Z drugiej strony dajemy do nich dużo cukru więc nie wiem czy by się nie przypalały! Nie potrafię pomóc!
UsuńO ,ciekawostka,donaty bananowe? ,piękne.
OdpowiedzUsuńten bananowy smak w donacie musi być obłędnie pyszny
OdpowiedzUsuńJest faktycznie bardzo fajny :)
UsuńŚwietne, nie spotkałam się z nimi wcześniej :)
OdpowiedzUsuńPowtarzam się, ale nigdy nie robiła. Pączki, faworki, oponki tak, jednak donaty są niewiadomą dla mnie póki co.
OdpowiedzUsuńTwój przepis jest bardzo prosty a banany sprawiają, że chętniej spoglądam na niego :D
Pozdrawiam
Wygląda naprawdę smacznie. Zapraszam na mojego bloga, może cos sie spodoba :) www.rozsmakuj.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo dobre .:)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńMuszą cudownie pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńnamówię mamę, żebyśmy ich wypróbowały w sobotę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, uwielbiam banany, ciekawe czy dałoby radę tak zrobić tradycyjne pączki
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wykorzystanie bananów .Dzieciom na pewno bardzo smakowały :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na wykorzystanie bananów, a do tego jeszcze donaty są pieczone i to mi bardzo odpowiada. Chciałabym suszone drożdże zastąpić świeżymi, jak mylisz, ile mogę ich dać? Pozdrawiam cieplutko :) Sylwia
OdpowiedzUsuńMyślę że 50 g, powinny ładnie wyrastać !
UsuńZjadłoby się:):)
OdpowiedzUsuńCudowne :) Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńSuper. Kolejny dobry przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
na przyszły rok muszę koniecznie wypróbować wersji pieczonej! :) a z bananami to musi być obłęd!
OdpowiedzUsuń