Czerwone serca w białym kremie maślanym. Wyjątkowe i doskonałe na specjalną okazję. Falbanka którą są udekorowane sprawia że wyglądają lekko i elegancko.
Myślę że każdy chciałby dostać taki torcik, a Walentynki już blisko :) Zapraszam!
Myślę że każdy chciałby dostać taki torcik, a Walentynki już blisko :) Zapraszam!
Składniki na 4 serca:
3 torciki, 1 serce pokruszymy i udekorujemy nim torty
foremki o pojemności ok. 300 ml
- 225 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 275 ml oleju rzepakowego
- 125 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 175 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- masło do wysmarowania foremek
Foremki wysmarować masłem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z solą.
W dużej misce ubić jajka z cukrem na jasną masę. Ubijając mikserem na najniższych obrotach wlewać małym strumieniem olej i miksować aż cały zostanie wchłonięty. Cały czas mieszając dodać jogurt, barwnik i wanilię. Następnie mąkę z kakao, wymieszać i dodać ocet.
Ciasto rozłożyć do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 35 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić w foremkach przez 5 minut, następnie wyciągnąć i całkowicie wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
do udekorowania 3 torcików
- 120 g białej czekolady
- 270 g miękkiego masła
- 570 g cukru pudru - przesianego
- 3 łyżki mleka
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej, uważając by miseczka nie dotykała wody. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodając cukier puder ucierać, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać białą czekoladę, wymieszać i wlać mleko. Ucierać jeszcze ok. 2 minut.
Serca przekroić, przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie łezki (u mnie Wilton nr 104) i trzymając w pozycji pionowej, ostrą końcówką tylki skierowaną ku Wam, a okrągłą ku ciastu - wyciskać
kolumny falbanek, jak zaprezentowano na filmie instruktażowym, który znajdziecie tu. Falbanki powinny dotykać
boków tortu. Po udekorowaniu boków ozdobić wierzch tortu, zostawiając środek wolny.
Odłożone serce pokruszyć i okruszkami obsypać środki torcików. Całość schłodzić w lodówce.
Torciki wyciągnąć z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, by się ogrzały i masa zmiękła.
Smacznego :)
Uwaga:
Przepis podany był na 7 okrągłych foremek o średnicy 6 cm i wysokości 4 cm.
Źródło: "Czekolada" Eric Lanlard
piękne:)
OdpowiedzUsuńTorcik wyszedł obłędnie!! zazdroszczę umiejętności dekorowania tortów:)
OdpowiedzUsuńśą piękne! chętnie bym zjadła takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie ozdobiony!
OdpowiedzUsuńmistrzostwo świata! :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńCudeńka! :)
OdpowiedzUsuńwyglada oblednie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzeurocze:)Bardzo starannie udekorowane,wyglądają tak kusząco:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygladają. Piękna dekoracja i ten kolor... Niestety brak mi Twoich zdolności cukierniczych i zdobniczych więc nie bedzie mi dane... No chyba że zamówię u Ciebie.
OdpowiedzUsuńSą przepiękne, aż dech zapiera! Cudownie udekorowane... :)
OdpowiedzUsuńCudowne!!
OdpowiedzUsuńSą po prostu prześliczne :) Idealne na walentynki :)
OdpowiedzUsuńKochana, ale się musiałaś napocić przy dekoracji! :) wspaniałe :))
OdpowiedzUsuńŚliczny i słodki ! Idealny na walentynki :)
OdpowiedzUsuńMistrzowskie! :)
OdpowiedzUsuńPięknty torcik, a ja za 3 dni mam urodziny, szkoda, że mi nikt takiego nie zrobi:(
OdpowiedzUsuńUdekorowany jest znakomicie, sam torcik też ma bajeczny kolorek :)
OdpowiedzUsuńprzewspaniałe! Wyglądają po prostu genialnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak w najlepszej cukierni - Łucja jesteś genialna
OdpowiedzUsuńprzepiękny..też chcę taki:)
OdpowiedzUsuńTorciki od serca, bardzo pięknie wyglądają. Kolor czerwony z masą z białej czekolady wygląda rewelacyjnie:))
OdpowiedzUsuńJa Walentynek nie obchodzę, ale taki tort to bym chciała dostać;-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie ozdobiłaś. Walentynki przepiekne z tych ciastek.
OdpowiedzUsuńWoooow. Minitorciki cudnie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńone są tak cudne, że można się w nich samych zakochać :-)
OdpowiedzUsuńJaki fajny taki torcik dostać na walentynki to sama radość :-)
OdpowiedzUsuńI mnie się podoba falbaniasty torcik.
OdpowiedzUsuńZachwycasz! Wspaniałe torciki :D
OdpowiedzUsuńJak misternie i pięknie ozdobione. Małe cudeńka :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata.Super.Masz talent.
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńA tę książkę bym chciała. Bardzo.
Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze :) cieszę się że torciki się spodobały!
OdpowiedzUsuńpo prostu wyglądają fenomenalnie!:)
OdpowiedzUsuńPo prostu piękne te torciki :-)
OdpowiedzUsuńPrzecudowne, jak z ekskluzywnej cukierni :-)
OdpowiedzUsuńAle cudeńka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak namalowane :) Podziwiam talent i zazdroszczę pomysłów.
OdpowiedzUsuńCzapki z głów :) !!!!
T.C.
Łucjo, gdyby był film jak zrobić taką falbankę- ja z chęcią bym sie od Ciebie nauczyła. Ciasto - wyśmienite:)
OdpowiedzUsuń