Chleb pszenny z wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem mąki gryczanej.
Sprężysty, wilgotny miękisz i delikatna chrupiąca skórka sprawiają, że chętnie wracam do przepisu. Was również zachęcam :)
Przepis Wisły z bloga Zapach Chleba. Dopasowałam proporcje do swojej foremki.
Składniki na zaczyn:
1 długa keksówka
- 55 g dokarmionego zakwasu żytniego
- 150 g mąki gryczanej
- 75 g mąki żytniej razowej
- 245 ml wody
Składniki dokładnie połączyć, przykryć i odstawić na 12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 225 ml wody
- 1/2 łyżeczki drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 20 g miodu
- 9 g soli
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić na 1-2 godziny, aż ciasto wyraźnie urośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed włożeniem chleba piekarnik spryskać wodą. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut. Upieczony chleb opukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w marcu przez Małgosię na Akacjowym blogu :)