expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 28 marca 2015

Chleb pszenno-gryczany

Chleb pszenny z wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem mąki gryczanej.
Sprężysty, wilgotny miękisz i delikatna chrupiąca skórka sprawiają, że chętnie wracam do przepisu. Was również zachęcam :)
Przepis Wisły z bloga Zapach Chleba. Dopasowałam proporcje do swojej foremki. 

Składniki na zaczyn:
1 długa keksówka
  • 55 g dokarmionego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki żytniej razowej
  • 245 ml wody
Składniki dokładnie połączyć, przykryć i odstawić na 12 godzin. 

Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 225 ml wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g miodu
  • 9 g soli
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić na 1-2 godziny, aż ciasto wyraźnie urośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed włożeniem chleba piekarnik spryskać wodą. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut. Upieczony chleb opukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 
Smacznego :) 



Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w marcu przez Małgosię na Akacjowym blogu :) 

 






środa, 25 marca 2015

Żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek wielkanocny na domowym zakwasie żytnim. Podany z białą kiełbasą i obowiązkowo z jajkiem. 
Chlebki upiekłam z przepisu prezentowanego już na blogu (klik). Jak widzicie chlebowe miseczki piekłam kilka razy, zjedzone zostały przez wiele osób i wszystkim, bez wyjątku smakowały. Jeśli chcecie podać świąteczny żurek w chlebie, to szczerze przepis polecam :) 

Składniki:
  • 600 g białej kiełbasy surowej, u mnie cienka
  • porcja wędzonych żeberek
  • ok. 100 ml gęstej śmietany 18%
  • chrzan tarty
  • kawałek pora
  • 1/4 selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula 
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • domowy zakwas na żurek
  • jajka ugotowane na twardo, minimum 1/2 na porcję 
  • natka pietruszki do podania
Białą kiełbasę i żeberka zalać wodą, ok. 2,5 litra. Gotować na małym ogniu 30 minut. Dodać listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, marchew, seler, por, pietruszkę. Gotować godzinę. Miękkie warzywa, białą kiełbasę i żeberka odłowić.
Wlać dokładnie rozmieszany zakwas, jego ilość będzie zależała od tego jak mocno kwaśny żurek lubimy.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i marchewkę. 
Chrzan rozrobić w śmietanie, dolać kilka łyżek gorącego wywaru i energicznie mieszać, by śmietana się nie zważyła. Wlać wszystko do garnka. Żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Żurek podajemy z jajkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego :)

Przepis na domowy zakwas na żurek jest już na blogu, zapraszam :) 




wtorek, 24 marca 2015

Babeczki wielkanocne





Kakaowe babeczki dekorowane kremem maślanym i masą cukrową. Przygotowane do magazynu Kocioł. 
Pięknie prezentują się na stole i uwierzcie mi bardzo trudno się im oprzeć :)

Składniki na babeczki:
18 sztuk

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na krem maślany:

  • 300 g miękkiego masła
  • 650 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • zielony i brązowy barwnik spożywczy
  • dekoracje z masy cukrowej

Śmietanę, mleko i olej łączymy w jednej miseczce. Do drugiej przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Gotową masę przekładamy do wyścielonej papilotkami formy na babeczki. Pieczemy 20 minut w 180°C, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i całkowicie studzimy.

Masło ucieramy mikserem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy przesiany cukier puder. Wlewamy mleko i ucieramy jeszcze 2 minuty. Masa powinna być gładka i jednolita.

Część babeczek dekorujemy masą w kolorze naturalnym. Cztery łyżki masy odkładamy i zabarwiamy ją na brązowo. Pozostałą masę barwimy barwnikiem zielonym.

Sześć babeczek dekorujemy białą masą, używając rękawa cukierniczego i tylki nr 104.

Na pozostałych babeczkach, przy pomocy tylki nr 233  robimy zieloną trawkę. Z brązowej masy, przy pomocy tylki M1 robimy gniazdka.

W nałożoną na babeczce masę wkładamy przygotowane dekoracje z masy cukrowej. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. 


piątek, 20 marca 2015

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej, zatem nieco lżejszy od poprzednich czysto żytnich wypieków - chleb żytni jasny i chleb żytni na mleku. Długo zachowuje świeżość. 
Przepis z książki Jeffreya Hamelmana, przez autora nazwany "ulubionym". Zapraszam :)

Składniki na zaczyn:
2 długie keksówki
  • 545 g mąki żytniej chlebowej
  • 433 g wody
  • 3 łyżki dojrzałego zkwasu
Składniki łączymy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 14 - 16 godzin.

 
Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zakwas (minus 2 łyżki, które zachowujemy na kolejny chleb)
  • 352 g mąki żytniej chlebowej
  • 463 mąki pszennej chlebowej
  • 586 g wody
  • 25 g soli
  • 5 g drożdży suszonych
Całość łączymy i zagniatamy ręcznie, ok. 10 minut, tak by ciasto było gładkie i spójne. Odstawiamy do wstępnej fermentacji na 30-45 minut, w temperaturze 27 stopni. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut w temperaturze 27 stopni. 
Pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut, następnie temperaturę obniżamy do 230 stopni i pieczemy kolejne 30-40 minut.
Studzimy na kratce. Upieczony chleb powinien leżakować 24 godziny, zanim zaczniemy go kroić - kroję już po 12 godzinach.
Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzoną przez Małgosię na Akacjowym blogu :) 

czwartek, 19 marca 2015

Babka pomarańczowa na piwie

Lekka i puszysta babeczka z dodatkiem piwa. Delikatnie pachnąca pomarańczami i kardamonem. Z podanych składników wychodzi duża porcja. Nie musimy się jednak martwić, ponieważ babka zachowuje świeżość przez kilka dni. Wystarczy ją przechowywać w szczelnym pojemniku. Zapraszam :)

Składniki na babkę:
forma ok. 2 litry

  • 5 jaj
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 150 ml piwa
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao 
Składniki na lukier:

  • 1 szklanka przesianego cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piwo i sok z pomarańczy połączyć.
Jajka lekko ubić na wysokich obrotach miksera. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie jasna i puszysta. Stopniowo dodawać mąkę na zmianę z olejem. Następnie wsypać kardamon i skórkę z pomarańczy. Powoli wlewać piwo z sokiem. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Odłożyć 1/3 masy i połączyć ją z kakao.
Gotową masę wlać do formy na babkę. Piekłam w silikonowej formie i nie musiałam jej natłuszczać, jeśli użyjecie formy metalowej to trzeba ją nasmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą.
Najpierw wlewamy połowę masy białej, następnie połowę masy kakaowej i ponownie masa biała i kakaowa.
Piec w temperaturze 160oC ok. 70 minut. Do momentu aż drewniany patyczek wbity w babkę będzie suchy.
Upieczoną babkę wyłożyć na blat. Po dziesięciu minutach delikatnie wyciągnąć z formy. Całkowicie ostudzić na kratce.

Przesiany cukier puder utrzeć łyżką lub widelcem z sokiem z pomarańczy. Babkę polukrować i udekorować kolorowymi dodatkami. 
Smacznego :) 



środa, 18 marca 2015

Cake pops owieczki

Wielkanocne owieczki na patyku. W środku dowolne ciasto połączone z mascarpone - oblane gorzką czekoladą i udekorowane piankami marshmallow. Nie powiem, jest przy nich trochę dłubania. Najpierw musimy przygotować buźki, później pojedynczo poprzyklejać pianki. Zadanie zdecydowanie dla cierpliwych. Efekt jednak jest na tyle zadowalający, że byłabym gotowa to powtórzyć, by ozdobić słodkimi owieczkami stół Wielkanocny. Zapraszam :)

Składniki:
  • 400 g ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasto babkowe, biszkopt)
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady do obtoczenia
  • łyżka oleju
  • patyczki do lizaków, lodów,  długie wykałaczki (ja na długie wykałaczki nałożyłam czarne słomki)
  • paczka białych pianek marshmallow
  • masa cukrowa do przygotowania owieczkowych buziek 

Wystudzone ciasto drobno skruszyć. Dodać serek i dokładnie wymieszać, Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć i z równych porcji ciasta formować kuleczki - ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika. 
Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Przygotować buźki. Pianki poprzecinać wzdłuż i następnie każdą z nich podzielić na 4 - 5 części.
Ciasto wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczyć w czekoladzie i wbijać w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Cake pops ustawić na pergaminie i poprzyklejać do niego pianki. Przymocować główki i odstawić do stężenia. 
To samo zrobić z pozostałymi kuleczkami. 
Gotowe cake pops przed podaniem schłodzić. Przechowywać w lodówce. 
Smacznego :) 


piątek, 13 marca 2015

Ananasowiec

Zatęskniłam za połączeniem ananasa i kokosowej bezy. Dawno nie jedliśmy Ananasowca, a kiedyś moja mama piekła go regularnie. Nadszedł czas by przypomnieć sobie stary sprawdzony przepis.
Lekki i wilgotny biszkopt przełożony kremem budyniowym z kawałkami ananasa, który pokrywa lekko zrumieniona kokosowa beza. Polecam, ciasto jest pyszne :)

Składniki na biszkopt:
forma o wymiarach 20x30 cm
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie wlewać kolejno żółtka. Gdy masa będzie jednolita szpatułką wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Piec w 180 stopniach, ok. 20 minut. Ostudzić. 

Składniki na krem:
  • duża puszka ananasa
  • 200 g miękkiego masła
  • budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
Ananasa dokładnie odsączyć zachowując sok. Szklankę soku (250 ml) wlać do rondelka i zagotować z cukrem. Mleko, budyń i żółtka zmiksować i wlać do gotującego się soku. Zmniejszyć ogień i stale mieszając gotować do zgęstnienia. Odstawić, przykryć folią spożywczą i całkowicie wystudzić. 

Masło utrzeć na puszystą masę stopniowo dodając ostudzony budyń. Na końcu łyżką wmieszać drobno pokrojonego ananasa. 

Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno. Stale ubijając dodawać po łyżce cukru. Na końcu mieszać kokos. 
Wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić.

Na zimny biszkopt wyłożyć krem budyniowy a na nim bezę. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego :)

środa, 11 marca 2015

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Przyszedł marzec i jak co miesiąc Amber zmobilizowała nas, by stanąć przy piekarniku z nowym przepisem na chleb. Propozycję podała Jola z bloga Smak mojego domu.
Upiekliśmy pszenno-żytni chleb z mąką prażoną.
Wyszedł bardzo smaczny, o wilgotnym i sprężystym miąższu. Długo zachowuje świeżość. Myślę, że upiekę go jeszcze nie raz :) 
Zapraszam! 

Składniki na zaczyn:

  • 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody
Składniki wymieszać i pozostawić przykryte, na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej



Składniki zasmażki:

  • 120 g mąki żytniej
  • 300 g zimnej wody

Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypać na miseczkę i dolewać stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykryć i odstawić na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).


Po tym czasie, do ładnie przefermentowanego zaczynu dodać zasmażkę, mieszać do dobrego połączenia składników. Po czym dodać:

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli

Połączyć dokładnie składniki i pozostawić na 2,5-3 godziny w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.


Po tym czasie do ciasta dodać:
  •  600 g mąki pszennej typ 650
Dosypywać stopniowo mąkę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki. Pozostawić na 20 min., aby odpoczęło. Przełożyć do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównać. Pozostawić do wyrośnięcia (można włożyć keksówki do toreb foliowych). 
Chleb piec przez 10 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiec jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy ostukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Smacznego :) 

Razem ze mną chleb upiekli:

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu przez Małgosię na Akacjowym blogu :) 

 


Sałatka z topinamburem i awokado



Moja kolejna propozycja podania topinamburu. Przepis znalazł się w czwartym numerze magazynu "Kocioł". 
Sałatka z awokado, topinamburem i jajkiem. Podana w miseczkach ze skórek awokado atrakcyjnie prezentuje się na stole.  Zapraszam :)

Składniki na sałatkę:
  • 2 sztuki awokado
  • 120 g topinamburu
  • 2 jajka
  • 80 g podpuszczkowego długodojrzewającego sera
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sałata do podania

Składniki na dressing:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • garść rukoli
  • 3 cm papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i octem winnym. Czosnek, chilli i rukolę bardzo drobno siekamy. Wsypujemy do oliwy, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Awokado myjemy, przecinamy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Łyżką wyciągamy miąższ i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w ten sam sposób jajka, ser i topinambur. Składniki łączymy z przygotowanym dressingiem, mieszamy i przekładamy do miseczek ze skórek awokado. Chłodzimy trzydzieści minut w lodówce. Podajemy na liściach sałaty. 
Smacznego :)
 

poniedziałek, 9 marca 2015

Chlebki zapiekane z jajkiem

Zawsze podobały mi się prezentowane na blogach bułeczki zapiekane z jajkiem. Ilekroć miałam na nie ochotę, nie mogłam znaleźć w sklepach odpowiednich bułek.  Przygotowując chlebowe miseczki, przy pierwszym podejściu wyszły mi za małe, by można było zjeść w nich żurek. Postanowiłam zapiec je z jajkiem, serem i szynką. Proste, a jakie smaczne :) Zapraszam!

Składniki:
Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać. 
Chlebki wydrążyć. W każdym po równo układać szynkę, ser, wbić po jednym jajku. Obsypać szczypiorkiem i oprószyć solą i pieprzem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, ok. 15-20 minut. Jajko powinno się ściąć, a bułeczki przyrumienić.  Po zapieczeniu obsypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego :) 




sobota, 7 marca 2015

Chleb żytni jasny

Chleb żytni jasny. Prosty, jednak wymagający długiego czasu wyrastania. Jak przy każdym chlebie, za pracę i poświęcony czas zostajemy wynagrodzeni smacznym, domowym pieczywem. Dla mnie to wystarczająco dobry powód :)
Przepis na chleb wypatrzyłam u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Zmieniłam proporcje, tak by otrzymać chleb o wadze około jednego kilograma. Zapraszam :) 

Składniki na zakwas:
jedna długa keksówka
  • 60 g zakwasu żytniego razowego, ogrzanego do temperatury pokojowej
  • 150 g  mąki żytniej typ 720
  • 135 ml wody
Składniki połączyć w dużej misce (tak by można było w niej przygotować resztę ciasta). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 260 g zakwasu (resztę odłożyć do lodówki na następny chleb)
  • 600 g mąki żytniej typ 720
  • 480 ml wody
  • 15 g soli
Składniki połączyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kolejne 8-12 godzin. Można sprawdzić wcześniej czy ciasto jest gotowe. W tym celu należy palcem odsunąć ciasto i ocenić czy ma gąbczastą strukturę. Wyrośnięte przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zwilżoną dłonią wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny do wyrastania. 
Piekarnik spryskać wodą. Piec w temperaturze 220 stopni, przez 45-50 minut.
Upieczony bochenek wyciągnąć z formy i studzić na kratce.
Żytnie chleby powinno się jeść zupełnie wystudzone, a najlepiej 12 godzin po upieczeniu. 
Smacznego :) 

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzoną przez Małgosię na Akacjowym blogu :) 

 

piątek, 6 marca 2015

Lekki sernik na śmietanie

Sernik bez sera, za to na śmietanie 18%. Najlepszy jaki w życiu jadłam. Lekki, kremowy, na kruchym maślanym spodzie, z jagodami. Pieczony na samych białkach, dzięki czemu pozostaje idealnie biały. Polecam :)

Składniki na kruche ciasto:
tortownica o średnicy 24 cm, lub forma o wymiarach 24x28 cm
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kosteczkę masło. Wyrobić do uzyskania kruszonki. Wrzucić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 


Składniki na masę śmietanową:
  • 1,2 l śmietany 18 %
  • 180 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 białka
Dodatkowo:
  • 250 g świeżych jagód
  • cukier puder
Śmietanę, cukier, mąkę i ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w masę śmietanową.
Formę wyścielić papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i owoce. Na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie. Schłodzić w lodówce przez noc. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :) 





czwartek, 5 marca 2015

Chlebowe miseczki

Podczas śniadania Wielkanocnego nie może zabraknąć żurku. U nas w domu najczęściej podawany jest w chlebowych miseczkach. 
Zapraszam na pszenne chlebki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i maślanki. Z podanych składników wyjdą 4 nieduże chlebki. Takie w sam raz, by po zjedzeniu żuru zjeść jeszcze miseczki :)
Jeśli wydaje się Wam, że to za dużo zachodu i nie będzie czasu na pieczenie chlebków przed świętami to będę Was namawiać :) Chlebowe miseczki można upiec nawet 4 dni wcześniej. Przed podaniem trzeba je wydrążyć i zapiec w piekarniku, co je odświeży. Zapieczone chlebki są przyjemnie chrupiące i rumiane.
Mając trochę miejsca w zamrażarce możemy upiec chlebki już teraz, a następnie rozmrozić i zapiec. Przed zamrożeniem najlepiej chlebki wydrążyć. 

Przepis na chlebowe miseczki ukazał się w magazynie Kocioł. Został sfotografowany podczas sesji śniadania wielkanocnego przez Olgę Płazę. Klikając w link poniżej zobaczycie jak wyglądała cała sesja:



Składniki na 4 chlebki
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 ml maślanki
  • 200 ml wody
  • 12 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki otrębów
  • 1 białko
Drożdże z cukrem i łyżką mąki rozpuszczamy w letniej wodzie. Gdy zaczyn ruszy, dodajemy resztę mąki, maślankę, sól i olej. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1½ godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy na obsypany mąką blat i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 4 równe części, z każdej z nich odkładamy kawałek, z którego zrobimy uchwyt. Resztę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut, by odpoczęło.
Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy na blacie i składamy brzegi do środka, obracamy o 90° i ponownie składamy boki do środka. Formujemy kulę, jak najbardziej naciągając ciasto. Odstawiamy na 20 minut, przykryte ściereczką.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem, układamy kuleczki (uchwyt) i obsypujemy otrębami.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Przed podaniem chlebki wydrążamy, smarujemy z każdej strony olejem i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200°C.
Smacznego :) 

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu przez Małgosię na Akacjowym blogu :)

 

EUROPA NA WIDELCU